Jubileum Osbourne oslaví 3. prosince. Jeho hudební umění bylo již letos oceněno. Na počátku listopadu byl totiž vyhlášen žijící rockovou legendou.

Osbourne se pohybuje po rockových scénách již čtyři desetiletí - nejprve jako frontman Black Sabbath a posléze na sólové dráze.

Ozzy Osbourne, vlastním jménem John Michael Osbourne, se narodil v britském Astonu. Proslavil se jako zpěvák skupiny Black Sabbath, která vznikla koncem 60. let v Birminghamu. Formace okořenila tehdejší hard rock mystikou a černou magií a do hudby zamíchala temné údery zvonu či změť záhrobních hlasů. V letech 1970 až 1978 s ní Osbourne natočil osm alb s hity jako Iron Man nebo War Pigs.

O rok později skupinu opustil a začal se věnovat sólové kariéře. Debutové album Blizzard of Ozz vydal v roce 1980, následovala řada dalších desek. V 90. letech založil metalový festival Ozzfest. S nápadem přišla jeho druhá manželka Sharon, s níž má tři děti (vedle dvou z prvního manželství) a jež mu byla také oporou v jeho problémech s drogami.

V poslední době se Ozzy však více než hudbou proslavil vlastní reality show.

Podívejte se na slavného Perry Masona: