Spisovatel Winston Groom napsal pokračování jeho osudu, a to teď konečně - po dlouhých 13 letech - vychází i v Česku. Co všechno hrdinu čeká? Forrest zkrachuje, způsobí ekologickou katastrofu a na čas skončí ve vězení! Nedělní Blesk přináší ty nejzajímavější ukázky z knihy...

Fotogalerie
2 fotografie

Dávno pryč jsou doby, kdy se Forrest Gump pustil podle přání Bubby, svého 'vůbec nejvíc nejlepšího' kamaráda z Vietnamu, do lovu krevet. Teď už je starší, pomalejší, jeho firma zkrachovala a on začal pracovat jako uklízeč. Zatímco dřív se mu dařilo všechno, na co sáhl, teď se k němu Štěstěna obrátila přímo pozadím. Forrest si láme hlavu tím, jak uživit syna Forresta, který po smrti milované Jenny vyrůstá u babičky. Najde si proto práci ve striptýzovém klubu U Wandy, kde potká dávného spoluhráče z fotbalového týmu. Ten ho přesvědčí, aby se začal živit fotbalem.

Prokletá prasečí farma
Když ovšem jako fotbalista zkrachuje, stává se Forrest omylem vynálezcem nové příchuti coca-coly. První veřejná ochutnávka ale končí tak špatně, že Forrest musí utíkat před rozezlenými zákazníky.

Na útěku potkává pana McGivvera, majitele prasečí farmy, a začíná u něj pracovat. Když malý Forrest přijede na prázdniny na farmu, vymyslí využití prasečího hnoje. Ten se začne vozit do nedaleké zazděné šachty, vzniká metan a celé město zásobí elektřinou. Když odjíždí zpět do školy, naučí tátu ovládat elektrárnu. Po čase jsou tvůrci oceněni medailí za přínos společnosti. Mezi gratulanty jsou i guvernér a ministr.

"Starosta svůj proslov zakončil prohlášením že jsem skvělej člověk a poděkoval mi za báječnej vynález co přispěje k novýmu oživení našeho drahýho městečka Coalville...

Byl jsem celý dopoledne hrozně nervózní protože jsem si musel vzít kvádro a šlajfku a tak jsem zapomněl otevřít hlavní tlakovej ventil ve strojovně... Podíval jsem se akorát na kopec kde byl ten zazděnej vchod do štoly a najednou se ozval strašlivej výbuch... Všichni na pódiju stáli jak solnej sloup nebo co protože byli od hlavy až k patě od prasečího hnoje."

Írán, vězení i Hanks
A Forrest musí zase utíkat. Ve vlaku, do kterého naskočí, potkává poručíka Dana jako zpustlého bezdomovce. Vydávají se do Washingtonu, kde Forrest nastupuje znovu k armádě a Dan do vojenské nemocnice. Pak odjíždí na tajnou misi do Íránu vyměnit zbraně za rukojmí. Vše se ale nějak zvrtne a Forrest končí ve vězení. V rámci převýchovy pracuje v Biblelandu (zábavní park s biblickými příběhy), kde hraje postavu Goliáše. Když se mu podaří nešťastnou náhodou park zničit a veřejně odhalit nahého reverenda ve společnosti sekretářky, vyhledá si jej podivný makléř z New Yorku. Dá Forrestovi velký plat, luxusní byt, limuzínu. To všechno za to, že podepisuje spoustu papírů.

Když Forresta navštíví jeho syn, vyrazí do restaurace slavných lidí a setkají se s Tomem Hanksem.

"Vás já znám povidá malej Forrest. Z televize.

Vy jste herec zajímal jsem se.

No to jsem povidá Tom Hanks. A copak děláte vy?

Tak jsem mu krátce nastínil svou pestrou kariéru a když jsem skončil Tom Hanks povidá teda poslyšte pane Gump vy jste vážně zajímavej člověk. O vašem životě by se měl natočit film.

Ale kdepak bránil jsem se. Koho by zajímaly takový blbosti.

To nikdá nemůžete vědět řek Tom Hanks. Život není žádná bonbonijéra protože nikdy nevíte do čeho si kousnete..."

Tanker Exxon-Valdez
Když praskne, že podepisování papírů je ve skutečnosti podvádění na burzách, Forresta zavřou do vazby. Jako idiota ho však osvobodí. Poté je 'uklizen' na vojenskou základnu na Aljašce, aby působil co nejmíň škod. Tady potkává majitele prasečí farmy, který kvůli výbuchu zkrachoval a dělá lodního kapitána.

"V přístavu mi kotví loď. Nechceš se podívat?... Jmenovala se Exxon-Valdez... Po chvíli mi došlo že pan Mc- Givver je pěkně sťatej... Donesli jsme ho do kajuty a hodili do kóje. Než ztratil vědomí slíbil nám že nás všechny nechá protáhnout pod kýlem... Nevěděl jsem co mám dělat a tak jsem aspoň popad kormidlo a pokoušel se držet přímej směr. Eště chvilku jsme se řítili dál a pak se ozvala hrozná rána. Řikal jsem si že je to dobře protože aspoň se Exxon-Valdez zastavil... Brzo nato dorazila pobřežní hlídka a hned že prej naší vinou do zálivu Prince Williama vyteklo deset milijónů galonů ropy a kvůli nám teď všichni ptáci a tuleni a ryby a lední medvědi a velryby a eskymáci vyhynou..."

FILMOVÝ DOBRÁK FORREST GUMP
Opožděný dobrák, který se vždy náhodou přichomýtl k historické události, se proslavil poté, co byl zfilmován. Hlavní roli ve filmu Forrest Gump, oceněném šesti Oscary, ztvárnil Tom Hanks. Forrest se i přes svou retardaci díky rychlým nohám dostal na univerzitu, kde hrál americký fotbal a stal se hvězdou. Pak odjel bojovat do Vietnamu, kde přišel o nejlepšího přítele, byl postřelen do zadku a získal medaili za statečnost. Od dětství byl zamilován do kamarádky Jenny, s níž zplodil syna. S kamarádem z války poručíkem Danem začal lovit krevety a stal se milionářem. Když Jenny zemřela, zůstal mu syn Forrest.