Některým nadšené publikum aplaudovalo už po prvních tónech.

Kapela, která si dala jméno podle anglického zemědělského reformátora, vynálezce a hudebníka 17. a 18. století, zahájila vystoupení skladbou My Sunday Feeling ze svého prvního alba This Was, od jehož vydání letos uplynulo 40 let. Následoval první velký hit Living In The Past ze stejnojmenného alba z roku 1972.

V komorní atmosféře sálu se všemi místy k sezení se na spoře osvětlené scéně od začátku s nenucenou lehkostí pohyboval lídr kapely, zpěvák, textař a flétnista Ian Anderson. S šátkem na hlavě v typickém postoji na jedné noze sklízel potlesk publika, které rozesmál, když píseň Too Old to Rock And Roll, Too Young to Die věnoval hvězdě kapely Rolling Stones Micku Jaggerovi. "Pořád vypadá jako malé dítě," podotkl o pětašedesátiletém zpěvákovi.

Tuzemské publikum potleskem dokazovalo, že má mnohé skladby Jethro Tull zažité. Nadšení vyvolala například píseň Heavy Horses ze stejnojmenného 30 let starého alba, kterou někteří znají v podání kapely Poutníci. Spokojené diváky potěšil i hit Thick As A Brick, jehož závěr zazpívalo s kapelou, a uznání se dočkal také šedovlasý baskytarista David Goodier za sólo ve folkrockové verzi Bachova Bourée.

Koncert vrcholil jednou z nejslavnějších písní Jethro Tull Aqualung, v přídavku došlo i na očekávanou píseň Locomotive Breath, která se také nachází na albu Aqualung, v České republice velmi oblíbeném.

"Jethro Tull si přízeň publika získali již v době před rokem 1989 a spolu s Black Sabbath či AC/DC patří ke skupinám, které své příznivce v tuzemsku neztrácí," podotkl hudební publicista Petr Korál ke skupině, která se letos v Česku objevila 21. června v amfiteátru pod hradem v Lokti. Koncertu přihlíželo několik tisíc nadšených posluchačů, kteří obsadili nejen všechna místa k sezení, ale také skály u přírodního hlediště. Koncert byl beznadějně vyprodán už od února.

Lídrem skupiny je skotský skladatel, zpěvák, textař a flétnista Ian Anderson, který patřil k prvním, kdo v rockové hudbě začal používat flétnu. Přestože skupina ve své hudbě mísí především prvky rocku a folku, může se pochlubit i cenou Grammy v kategorii Best Hard Rock/Metal Performance za album Crest of a Knave z roku 1987. Jethro Tull za svou kariéru prodali přes 60 milionů alb a mají na svém kontě více než 60 zlatých a platinových desek. Celkově odehráli přes 3000 koncertů ve 40 zemích světa.