Losangeleská porota posuzovala v pondělí občanský spor vyvolaný fotografem Alisonem Silvou proti hvězdě filmu Matrix jen asi hodinu. Napsala to agentura Reuters.

Silva tvrdil, že jej Reeves v březnu 2007 porazil autem na zem a on si poranil si zápěstí. Stalo se to prý, když se pokoušel vyfotit Reevese, jak ve svém porsche opouští dům v zámožné oblasti Ranchos Palos Verdes v Los Angeles. Silva žádal odškodné 640.800 dolarů (skoro deset milionů korun) za účty u lékaře a ušlé zisky.

Čtyřiačtyřicetiletý Reeves u soudu řekl, že fotografa autem nesrazil, aby mu zabránil ve fotografování, ale že reportér zakopl a upadl sám, když před autem pozpátku ustupoval.

V Los Angeles dochází ke srážkám mezi paparazzi a celebritami v poslední době poměrně často. Zapojili se do nich například rapová hvězda Kanye West, hrdina filmu 300 Gerard Butler či herci Mathew McConaughey a Pierce Brosnan. Vášně dosáhly takové úrovně, že někteří městští úředníci zvažovali zavedení "osobní bezpečnostní zóny" mezi umělci a fotografy.

Silva tvrdí, že fotografoval Reevese poté, co herec navštívil svou sestru, která trpí anorexií. Silvův právník řekl porotě, že jeho klient byl v dotyčnou noc nesmělým spíše než agresivním fotografem. Naopak Reevesův zástupce u soudu prohlásil, že Silva riskoval svou vlastní bezpečnost, když se bezdůvodně snažil pořídit snímek.

"Těšil se, že tu noc vydělá hromadu peněz za obrázek, o kterém si myslel, že půjde prodat," uvedl před porotou právník Alfred Gerish. "Nechal prostě plavat opatrnost i zdravý rozum," dodal.