Takové chování příjde nepochopitelné i samotnému psychiatrovi Janovi Cimickému. "To mi nepřipadá úplně v pořádku. Já bych to charakterizoval snahou zviditelnění se, vzbuzení zájmu. Tohle si sám nedovedu vůbec představit. Já bych takhle určitě nereagoval," přiznal Blesk.cz lehce šokovaný Cimický. 

Ještě před tím měl ale Rychtář velké nutkání Bartošovou ještě naposledy vidět. Na kolejiště, kde v době smrti leželo její tělo, které šlo identifikovat pouze podle jizvy na břiše, ho totiž policie nepustila. Krátce poté, co ho propustili z psychiatrické léčebny, se dobýval na patologii.

"Je to záležitost, jak k tomu člověk přistupuje. On je osoba bojovná a stenická, vlastně by to spíš eventulně šlo do toho obrazu, toho jak on se chová, jak vystupuje. Kdyby byl slabší povahy, tak by její tělo po takovém střetu s vlakem určitě nechtěl vidět," svěřil se psychiatr s tím, že v některých případech jsou lidi, kteří si žádají vidět svého příbuzného ještě naposledy, ale to se děje v krematoriu, ne na patologii.

Video
Video se připravuje ...

Psychiatr: Proč Rychtář sahal do Ivetiny nezaschlé krve? Tereza Kühnelová, Ondřej Rybár

Cimický zároveň podotkl, že je naprosto nepochopitelné, proč Josef Rychtář odmítá respektovat přání rodiny Ivety Bartošové ohledně jejího pohřbu. Ještě v den Ivetiny smrti se Rychtář totiž pohádal s Ladislavem Štaidlem. Zatímco Štaidl se synem Arturem veřejný pohřeb razantně odmítají, Rychtář na něm trvá.

"Naprosto s její rodinou souhlasím. Láďa a Artur jsou její nejbližší, to beze sporu. Artur už je dospělý, a tak by se mělo respektovat tohle většinové rozhodnutí. A jestliže nechtějí pohřeb, kterým by vzbuzoval emoce a zájmy médií, tak si myslím, že to lze jedině chápat. Já bych na jejich místě reagoval stejně," podotkl Cimický.

Rychtář naopak tvrdí, že by si Iveta medializovaný pohřeb zasloužila. Nakonec docílil akorát toho, že se veřejného rozloučení Artur se Štaidlem nezúčastní.