Na předávání cen 27. dubna v pražském Veletržním paláci v přímém přenosu České televize živě vystoupí Ewa Farna, Mirai nebo David Koller

Speciální vzpomínkové vystoupení bude věnováno Miroslavu Žbirkovi. Slovenský zpěvák, skladatel a kytarista zemřel loni 10. listopadu ve věku 69 let. ČTK o tom za pořadatele informovala Nikol Klevcovová.

Slavnostní ceremoniál 31. ročníku Andělů bude patřit především nominovaným. Vystoupí Farna, jež získala díky albu Umami čtyři nominace. Zahrají také Mirai, kteří se mohou stát skupinou roku, David Koller nominovaný za skladbu Pouta, rapper Smack nebo na objev roku aspirující zpěvačka Annabelle a producent fiedlerski. Nebude chybět ani Kateřina Marie Tichá s kapelou Bandjeez, která po úmrtí Davida Stypky dokončila jeho třikrát nominované album Dýchej. Vystupující doplní Ben Cristovao, STEIN27 a další.

"Jsme upřímně rádi, že můžeme v letošním roce nominovaným opět dopřát tradiční slavnostní ceremoniál a divákům atraktivní netradiční podívanou. A to jak díky živým vystoupením nominovaných interpretů, tak díky specifickému charismatu osobnosti, která nás předáváním provede," uvedla producentka cen Anděl Lucie Hájková.

Moderátor večera, bavič a influencer Martin Mikyska je známý především z internetového pořadu Mikýřova úžasná pouť internetem na Mall.tv. Loni za svá videa, ve kterých si dělá legraci nejen z dění na sociálních sítích, získal ocenění Křišťálová lupa a časopis Forbes ho zařadil do žebříčku 30 pod 30.

Letos akademici v Andělech rozhodovali o nejlepších nahrávkách vydaných v roce 2021 ve 14 základních i žánrových kategoriích a novém laureátovi Síně slávy. Vyjma poslední kategorie se hlasovalo novým tříkolovým systémem. Do Síně slávy bude tradičně uvedena osobnost, která už v prvním kole nasbírala od akademiků nejvíce hlasů. Favoritem letošních cen Anděl je Ewa Farna, která získala čtyři nominace, a David Stypka s Bandjeez a Vladimír Mišík, kteří mají po třech nominacích. I tentokrát ceny, o nichž rozhodují odborníci z ČHA, doplní multižánrová cena popularity, v níž o vítězi rozhoduje veřejnost prostřednictvím on-line hlasování na webu cen Anděl. V minulém roce nejvíce hlasů získal rapper Viktor Sheen.

V loňském roce zpěvačka a skladatelka Lenka Dusilová na hudebních cenách Anděl proměnila se svým albem Řeka tři ze čtyř nominací. Uspěla v kategoriích Album, Sólová interpretka a Skladba, kterou ovládla díky písni Vlákna. Do síně slávy cen Anděl akademici zvolili Roberta Křesťana. Vzhledem k protipandemickým opatřením se ceremoniál uskutečnil bez publika, pouze za přítomnosti nominovaných umělců.

Fotogalerie
17 fotografií