Sláva to byla sice letos kvůli koronaviru poloviční, ale radost určitě poloviční není! Osmidílný internetový thriller #martyisdead, který byl nominovaný na mezinárodní cenu Emmy v kategorii krátkých seriálů, zvítězil!

Mezinárodní akademie televizních umění a věd v pondělí vyhlásila v New Yorku internetový seriál #martyisdead jako vítěze mezinárodní ceny Emmy. Stalo se tak v průběhu slavnostního ceremoniálu 48. ročníku International Emmy Awards, který se letos poprvé konal online. Seriál o aktuálním tématu kyberšikany se stal historicky prvním českým seriálem, který získal tuto prestižní cenu. Emmy v kategorii krátkých seriálů převzali během online přenosu producenti Milan Kuchynka a Vratislav Šlajer. Spoluproducentem je i Jakub Koštál, režisérem Pavel Soukup.

Už samotná nominace v celosvětové konkurenci tisícovky seriálů byla pro tvůrce z České republiky ohromným úspěchem, zvláště v konkurenci světových hráčů typu Netflix a HBO. Získání první Emmy pro český seriál je navíc důležitým momentem v české kinematografii. Seriál #martyisdead zvítězil ve společnosti 44 nominovaných děl či umělců v 11 kategoriích z 21 zemí. V kategorii krátkých seriálů byl nominovaný spolu s třemi dalšími z Austrálie, Argentiny a Singapuru. „Historicky první Emmy pro seriál #martyisdead vnímáme jako úspěch pro české filmové tvůrce a celou Českou republiku. Také nás těší, že česká žánrová produkce uspěla v tak velké celosvětové konkurenci,“ shodují se producenti Vratislav Šlajer a Milan Kuchynka.

A jak říkají tvůrci #martyisdead: Sociální sítě nevládnou jen našim životům, ale i smrti. Původně bezproblémový patnáctiletý Martin alias Marty točí sebe i své blízké na mobil ve chvílích, které by každý z paměti raději vymazal. Jak dává tušit český překlad názvu se symbolickým hashtagem, Marty je sice mrtvý, ale někdo další být nemusí. Seriál vznikl v produkci společností Bionaut, Mall.tv, Cz.nic a ve spolupráci s projektem Bezpečně na netu.

Hlavní roli Martyho ztvárnil Jakub Nemčok, dále hrají Petra Bučková, Jan Grundman, Sára Korbelová, Matěj Havelka nebo Andrej Polák. Scenáristy jsou Jaroslav T. Miška a Jan Stehlík. Čeští diváci mohli přenos udílení cen z New Yorku ve speciálním pořadu s českým komentářem sledovat na Mall.tv.

Cena Emmy není jediným zahraničním úspěchem pro seriál #martyisdead. Na texaském Austin Film Festivalu získal cenu pro nejlepší digitální sérii a na Marseille Web Fest ocenění za nejlepší režii a scénář. Stal se nejlepším televizním a internetovým seriálem na Finále Plzeň a z festivalu Serial Killer si loni odnesl cenu za nejlepší webseriál. Navíc Martyho smrtí příběh nekončí. Tvůrci totiž nyní připravují pokračování seriálu pod názvem #annaismissing, které vzniká opět v koprodukci Bionautu a Mall.tv. Zatímco tématem oceněného seriálu byla kyberšikana a morální hranice činů odehrávající se za zaheslovanými účty, ústředním motivem chystané novinky je vyšetřování únosu dítěte za účelem natáčení a prodeje nelegálních videí.

Fotogalerie
15 fotografií