Krále zvířat Václav Marhoul dostal za své Nabarvené ptáče, které vytvořil na základě knižní předlohy polského spisovatele Jerzyho Kosińskéhoza nejlepší film a režii. V kategorii Nejlepší scénář jej frumfl Jiří Havelka s komedií Vlastníci.

Dalších sedm sošek Českého lva Marhoulovo drama obdrželo v technických kategoriích, a to mj. za kameru, zvuk a střih. Pohořel hlavní hrdina v podání Petra KotláraJitka Čvančarová v roli vedlejší.

Dramatický příběh malého Josky odstartuje snaha rodičů uchránit jej před vyhlazováním Židů. Tak se chlapec dostává k tetě na východoevropský venkov. Příbuzná však záhy zemře a hoch je nucen vydat se na cestu plnou nástrah, násilí a boje o holý život, který po konci druhé světové války vystřídá jiná náročná bitva…

Video
Video se připravuje ...

Václav Marhoul představuje oficální český trailer filmu Nabarvené ptáče Bioscop

Drama stálo balík

Film Nabarvené ptáče přišel na něco kolem 170 milionů korun, čímž se zařadil mezi nejdražší v historii naší kinematografie.

Česká filmová a televizní akademie Marhoulovo drama vybrala jako kandidáta na Oscara v kategorii nejlepší cizojazyčný film. V prosinci 2019 americká Akademie filmového umění oznámila, že postoupilo do užšího výběru deseti snímků. Naděje na nejprestižnější cenu zhasly v lednu 2020, kdy film nepostoupil do oscarové nominace.

V koprodukčním česko-slovensko-ukrajinském Nabarveném ptáčeti roli z našich herců dostali kromě Čvančarové také Petr Vaněk, Radim Fiala, Pavel Kříž či Filip Kaňkovský, ze zahraničních Stellan Skarsgård, Harvey Keitel nebo Julian Sands.

Fotogalerie
17 fotografií