„Dycky Most!“ znělo dřív po celém Česku, ale seriál režiséra Jana Prušinovského (40) a scenáristy Petra Kolečka (35) nepřišel o popularitu ani po roce a repríza Mostu! potěšila skalní fanoušky i ty, kdo ještě dílko nestihli zhlédnout.

Také město Most může být spokojené, jelikož se dostalo do povědomí země. Ovšem někdy ani to nestačí, aby se něco pohnulo k lepšímu. Například dům v ulici Jožky Jabůrkové, který byl hlavním dějištěm kultovního seriálu, je stále opuštěný a chátrá. Právě tady přitom žil seriálový Luďan v podání herce Martina Hofmanna (41) se svým bratrem Pavlem – Dášou, kterého ztvárnila Erika Stárková (36).

Cestovní ruch kvůli seriálu po roce přece jen lehce ustal. „Před rokem sem jezdívali turisti, potkal jsem tu i starého pána s vnoučkem, kteří se přijeli podívat na ten dům až z Plzně. Dnes je tu klid, už dlouho tu nikdo nefotil,“ vypráví pan Petr (45) ze sousedství.

Možná že časem by fanoušci nemovitost už ani nepoznali, jelikož její majitelé, manželé Falterovi, ji chystají co nevidět opravit a zabydlet. „Myslím, že už za rok v něm nikdo Luďanův dům nepozná, přestože nám lidi říkají, abychom ho zachovali v tomto stavu. Projde kompletní rekonstrukcí,“ prozradila deníku Aha! majitelka Jana Zudová Falterová (36). Ani typicky pomalovaná vrata od garáže nezůstanou. „Možná že je nabídneme k odkupu, pokud by byli nějací zájemci,“ usmívá se majitelka.

Kulečník v Severce

Turisté už neobráží ani legendární restauraci Severka, kde seriáloví štamgasti řešili to nejzásadnější. Dnes je z místa opět obyčejná jídelna pro místní fachmany a dělníky. „Odžili jsme si to tady a dneska jsme tam, kde jsme bývali dřív. Turistický boom opadl,“ posteskl si provozní Severky Lukáš (34). Přesto ale jídelna doznala jedné zásadní změny. „Pořídili jsme nové přístroje do kuchyně, takže nic, co by bylo na první pohled vidět, ale pro nás je to hodně důležité,“ doplňuje. „Ještě je tu nový kulečník a zprovoznili jsme šipky,“ uvedla zase servírka Naďa (40).

Skuteční štamgasti ze Severky mají ale dojem, že majitel se nechopil příležitosti, kterou díky seriálu dostal. „Tady jezdily autobusy turistů, byli jsme jak v cirkuse. Ale o víkendu si tu nemohli dát ani třeba utopence,“ tvrdí Karel Novák (75), který chodí na pivo do Severky už 28 let.

Nic se nezměnilo?

Seriálová hospoda už tak sice netáhne, ale hlášky z Mostu! zlidověly natolik, že zní ulicemi i nadále: „Jsou, troufnu si říci, kultovní, rezonovaly nejen při různých jednáních, ale zaslechl jsem je například i na dovolené v zahraničí,“ pochvaluje si mostecký primátor Jan Paparega.

„Seriál upoutal pozornost, ale nic nezměnil. Dokáže přimět konečně vládu České republiky, aby městům, jako je Most, začala systematicky pomáhat? Vyslyší již konečně naše volání po změně systému v oblasti vyplácení sociálních dávek?“ podivuje se primátor nad tím, že se od vysílání vlastně nic moc nezměnilo.

VIDEO: Mrtvá hvězda posledního Mostu Škultéty: Čočkin zemřít neměl! Byly kvůli tomu hádky!

Fotogalerie
73 fotografií