Film vznikl na základě čtyři roky starého stejnojmenného románu nejúspěšnějšího českého spisovatele Michala Viewegha (56). Příběh pojednává o životě jedné rodiny v českém socialismu, v kontrastu s dospíváním malého chlapce Kvida.

„Malý Kvido měl být fotogenický tlouštík, který pronáší dlouhé nedětné věty. To bylo mnohem těžší než najít sympatického uličníka, kterého necháte před kamerou prostě žít. Jeho představitele Jana Zahálku pokládám za velice věrohodného – a přitom nám při konkurzu málem proklouzl,“ prozradil pro Českou televizi režisér Petr Nikolaev.

A právě malý intelektuální tlouštík Kvido, jehož oblíbeným pořadem byly Události, si i přes nevelkou roli ukradl srdce mnoha diváků. Jan Zahálka si za svůj výkon z prvního honoráře prý koupil počítač. Na herectví ale bohužel zanevřel. Ve filmu se pak objevil už jen jednou, o deset let později, v pohádce Nejkrásnější hádanka od Zdeňka Trošky (65), kde hrál jednoho z loupežníků.

Film byl nominován celkem na šest Zlatých lvů v roce 1998. Stal se ale velkým smolařem večera, protože ve vítězství se mu nepodařilo přetavit ani jednu nominaci. Filmem roku se tehdy stali Knoflíkáři. Od svého uvedení ho v kinech vidělo přes 340 tisíc diváků, což je ale třeba o necelý milion méně než u Svěrákova (82) Kolji, a podařilo se mu vydělat přes 14 milionů korun. Rozpočet byl ovšem o devět milionů vyšší!

Knižní předlohy se film celkem drží, až na několik detailů. V knize se děj odehrává ve středočeské Sázavě, filmařům se více zalíbil Týnec nad Sázavou. Jako výhled na celé město pak použili vrch sv. Anny v Jílovém u Prahy. 

Zajímavostí je, že přípravy scénáře se jako velký fanoušek knižní předlohy ujal nejdřív Josef Abrhám (79), skutečný manžel herečky Libušky Šafránkové, která ve filmu hraje Kvidovu maminku. Se svou verzí ale neuspěl, stejně jako tehdy začínající scenárista Petr Zelenka (51), který pro film připravil tři různé verze. Nakonec se tvůrci rozhodli pro Jana Nováka (65). 

Ve filmu Kvidův otec Aleš skončí z politických důvodů jako vrátný v továrně v Brocích. Tu byste tam dnes ovšem hledali marně. V roce 2014 byla totiž zbourána. Ani divadlo, kde se děj odehrává v samotném začátku, nevypadá v dnešní době jako ve filmu. Natáčelo se v Divadle v Dlouhé, které bylo v roce 2008 zdevastováno při povodních a po rekonstrukci se do původnímu interiéru už nevrátilo. 

Herecké obsazení mohlo být ve filmu také úplně v jiném složení. Den před natáčením totiž Ondřeji Vetchému zemřel otec na leukémii. Nakonec si ale přeci jen zvládl ve filmu zahrát.

Konkurzem na hlavní roli prošli neúspěšně i herci velkých jmen – např. Bolek Polívka (69), Josef Abrhám, Ivana Chýlková (55) nebo Simona Postlerová (54). 

 

Fotogalerie
21 fotografií