Farář si platí vstup do kostela

Už intro dává tušit, že tady rozhodně nepůjde o sladkobolné ztvárnění chudáčků ze severu, kteří se potýkají snad se všemi druhy problémů, na které si jen vzpomenete. Od rasové nesnášenlivosti a nezaměstnanosti přes alkoholismus a transsexualitu až po neútěšné vztahy a chudobu. Seriál totiž začíná tím, že si farář kupuje vstupenku do kostela, v němž dřív kázal, a s sebou si přivádí i dvě prostitutky. Ale ne proto, že by chtěli páchat nějaká smilstva, kdepak. Svatý otec jen potřebuje ovečky, které by se mu mohly vyzpovídat. A tak mu tu bohyně rozkoše oddrmolí hříchy a on jim dá spokojeně rozhřešení. A přesně v tomhle duchu se odvíjí i další momenty.

One man show

Když pak na scénu přichází hlavní postava Luděk, kterého naprosto bravurně hraje Martin Hofmann, všichni ostatní se rázem dostávají do jeho stínu. Protože to, co předvádí, s klidem můžeme označit za herecké orgie. Role tupého Luďana je v jeho podání tak uvěřitelná, že neznat ho z jiných pořadů, jeden by řekl, že tohle prostě nemůže hrát! Outsider Luděk přišel o práci, dluží peníze místnímu mafiánovi, exmanželka ho nesnáší, jeho syn z něj má spíš srandu než respekt, bydlí v ruině bez elektřiny, tráví dny v sídlištní putyce Severka, neustále pronáší jeden rasistický komentář za druhým a vrcholem jeho existence se stane pozvání do Pošty pro tebe. Tam si ho nechal zavolat jeho bratr Pavel, který se ale nechal přeoperovat na ženu Dášu. Když ho Luďa v nové podobě spatří, tak mu nezbývá nic jiného, než mu dát v přímém přenosu lásku hlásajícího a mírumilovného pořadu před držku. Dáša, kterou hraje Erika Stárková, se ve své roli taky činí. Zdárně Hofmannovi sekunduje jako jeho naprostý protipól. Zatímco o Luďkovi si nejspíš divák pomyslí něco jako To je debil!, jeho bratr-sestra se snaží o divákovy sympatie horem dolem.

Šibeniční humor

Rozhodně neočekávejte žádný korektní humor v rukavičkách. Vtipy se seriál jen hemží, ale jsou to spíš kameňáky, takže jestli jste slabší povaha, raději přelaďte. Kousavé protiromské hlášky se na plátně objevují snad co pět minut. Postavy jsou v Mostě! hodně svérázné, jednu chvíli si chtějí dát po hubě, druhou spolu v objetí chlastají a žertují. Nenajdete tu snad žádného sympaťáka, kterého byste politovali. Naopak si tajně mnete ruce a možná si říkáte, že jim to prostě patří.

O vážných věcech nevážně

Tvůrci si berou na paškál aktuální mostecká témata, jako je rasismus, alkoholismus, nezaměstnanost... Rozhodně ale netlačí na pilu a nesnaží se o nějakou sociální sondu, nesnaží se hlásat „pravdu“. Naopak si ze všech stereotypů dělají doslova a do písmene „p*del“. Někdy to přehánějí, takže jim z toho spíš vychází namísto vtipné fresky umatlaná karikatura, ale takových momentů je tam jen pár a dají se seriálu odpustit.

Fotogalerie
16 fotografií