V pondělním díle Modrého kódu se doktorka Slavíčková ujme dětského pacienta, který, jak ukáže rentgen, spolkl malou baterku. Jeho stav se zhoršuje, chlapec vykašlává krev. Operace je nutná. Všichni to snášejí špatně, ale zdravotní sestra Jana Kočová ještě hůř. Obviňuje matku dítěte, že se o malého syna špatně stará. Mezitím přichází na urgent primář kardiochirurgie s žádostí o vypůjčení si doktora Hofbauera na komplikovanou operaci. 

VIDEO: Co si Jiří Štěpnička myslí o doktorech?

Video
Video se připravuje ...

Jiří Štěpnička: Žije se mnou 5 nemocničních sester! Blesk TV, Jana Tvrzová

Ve středu se v Rubavě objeví nové nebezpečné drogy a doktor Hofbauer musí hned po ránu řešit řádění nebezpečného feťáka. Toho nechá na urgentu přikurtovat. Jeho kolegyně, doktorka Růžičková, v něm ale poznává svého známého a nechá se přemluvit, aby jej odvázala. Jako poděkování však schytá ránu a nakonec ještě musí bojovat o jeho život, o který se chtěl pod vlivem drog připravit podřezáním. Saša doufá, že se jí tentokrát aspoň podaří svést Davida. Doktorka Krutinová je naopak zase konfrontována s tím, že není jediná Tomášova milenka.

Sledujte Modrý kód v pondělí 10. dubna a ve středu 12. dubna vždy ve 20.15 na Primě.

A co o závislosti na drogách řekl prof. PhDr. Michal Miovský, PhD., přednosta Kliniky adiktologie 1. LF UK a VFN?

S jakými drogami se dnes potkáváte u mladých nejčastěji?

Zcela nejčastějšími drogami jsou stále ty tradiční, tedy alkohol a tabák. Nicméně následovány jsou konopím a tzv. novými syntetickými drogami, které získávají na stále větší popularitě mezi dospívajícími a mladými dospělými a je to trochu vlna navazující na trend 90. let, když raketově stoupla obliba MDMA.

V jakém věku jsou mladí, kteří už mají zkušenost s nějakou drogou? 

S tabákem a alkoholem činí zkušenosti děti obvykle v rodinách velmi brzo na různých oslavách atd. Často právě zde udělají i první zkušenost s opilostí. Není dnes výjimkou ani situace, kdy dokonce i konopí je něco, co poprvé zkusí právě s rodiči. To se bavíme často o věku do 12 nebo 13 let. Je dobré si uvědomit, že před 15. rokem máme téměř třetinu pravidelných kuřáků.

Existuje něco jako „lehká“ droga?

Je to hodně nesmyslný pojem. Každá látka má svá specifika. Je tabák lehká, nebo těžká droga, když na ni umírá nejvíce lidí ze všech? Každá z látek je trochu jiná svým účinkem i svými riziky. To, že pro konopí není téma samotné závislosti tím největším strašákem, neznamená, že nemá rizika. Má rizika v jiné rovině.

Fotogalerie
31 fotografií