Seriál Fargo, který čeští diváci uvidí od 28. ledna na novém filmovém kanálu AMC, vznikl jako netradičně pojatý remake stejnojmenného filmu z roku 1996 režisérských bratrů Coenů. Právě Coenovi se podíleli i na produkci seriálu, který toho však s původním filmem moc společného nemá. 10dílná mrazivá minisérie odehrávající se v ještě mrazivější krajině sbírá jednu cenu za druhou.

Naposledy na Zlatých glóbech to bylo vítězství hned ve dvou kategoriích – nejlepší minisérie a nejlepší mužský herecký výkon v tomto žánru. Cenu získal právě Billy Bob Thornton. Také zisk sošky plánoval náležitě oslavit. „Nejsem moc velký pijan, takže sním tři kila vepřového,“ zavtipkoval si vegan Thornton s novináři.

Co se Thorntonova soukromého života týče, má za sebou rovných pět nevydařených manželství. Asi nejvíce se v tomto směru proslavil tříletým svazkem s Angelinou Jolie, o němž kolovaly bulvárem přímo neuvěřitelné historky. Psalo se například, že mají manželé v suterénu vlastní mučírnu a že oba nosí na krku ampule s partnerovou krví…

Video
Video se připravuje ...

Thornton v rozhovoru o seriálu AMC Networks

Koho v seriálu Fargo hrajete?

Hraju postavu jménem Lorne Malvo.

Já o vás vím, že jste už pro televizi kdysi pracoval. Co vás k ní opět přitáhlo?

Pro televizi jsem naposledy dělal, když jsem před lety začínal. Tehdy byla televize vnímána úplně jinak. Já byl jeden z posledních, kdo ještě stáli mimo dnešní trend. Když se rozhlédnu, vidím, že všichni mí kolegové se shánějí po roli v nějakém dobrém seriálu, protože ve filmu vznikl prázdný prostor, který býval doménou herců jako já. Mám na mysli nezávislé a středně rozpočtové studiové snímky s rozpočtem 25 až 30 milionů. Tyhle filmy se už netočí. A už se moc netočí ani dramata. Když chcete udělat film tohoto druhu, uděláte ho pro televizi. Takže myšlenka udělat seriál o deseti dílech, což máte vlastně desetihodinový nezávislý film, má, myslím, budoucnost. Proto dnes všichni chtějí roli v seriálu. A je to skvělé, nejlepší věci v současnosti dělají televize.

Jak jste se k tomuto projektu dostal?

Začalo to tak, že jsem prostě na tu roli dostal nabídku. Nejdřív jsem řekl, že televizní seriál se mi dělat nechce. A oni řekli: má to jen deset dílů. Aha, tak to je jiná, řekl jsem si. Pak jsem se dozvěděl, že to produkují bratři Coenové a že je to založeno na jejich filmu Fargo, a to mě zaujalo, a když jsem si pak přečetl scénář, uvědomil jsem si, že Noah Halley napsal něco opravdu mimořádného. Jemu se povedlo něco, co není vůbec snadné, a to vytvořit dílo, v němž bratry Coeny pouze nenapodobuje, nekopíruje jejich styl. Podařilo se mu zachytit náladu a zachovat ducha předlohy, a přitom si ji zpracovat po svém. A to mě přesvědčilo.

Líbil se vám původní film?

Ano, původní film se mi líbil. Mně se vlastně líbí všechno, co ti dva natočí. A pokud jde o seriál, myslím, že takhle by ho natočili i oni sami. Vždyť taky měl jejich požehnání od samého počátku, což je fajn.

Mohl byste k seriálu říct něco bližšího, například o čem je?

Pokud jde o má vyjádření a rozhovory s novináři na toto téma, dobrá zpráva je, že toho moc říkat nemůžu, a to především o své postavě. Hraju záhadného cizince odnikud, nikdo neví, proč jsem přijel a co mám za lubem. Takže interview bývají pak velmi jednoduchá.

Nejedná se prý o pouhé pokračování filmu, ale o původní dílo. Mohl byste povědět něco o tom, v čem je seriál původním dílem spíš než předělávkou?

Ano, předělávka to skutečně není. Dá se říct, že seriál začíná tam, kde film končí, ale s jinými lidmi a jinými postavami. Vypráví, co se v daných místech dělo po konci filmu. To je asi nejvýstižnější.

Hrajete postavu jménem Lorne Malvo. Můžete nám říct něco málo o něm a co je to za člověka?

Je to pravděpodobně první postava bez špetky svědomí, kterou jsem kdy hrál. A abych řekl pravdu, je to velká zábava. Jde mu jedině o to, aby splnil svůj úkol, a to za jakoukoli cenu. Je svým způsobem okouzlující, ale ne v běžném slova smyslu. Okouzlující s hadí úlisností. Když něco řekne, lidé vědí, že to myslí naprosto vážně. Je to typ člověka, kterému je asi lépe se vyhnout.

Vypadá na velkého manipulátora.

To ano. Jednou z věcí, které se mi na mé postavě líbí, je, že s lidmi komunikuje, i když nemusí. Řekněme, že by šel vyloupit banku – ve skutečnosti taková situace v seriálu není – mohl by tam vtrhnout s plánem sebrat peníze a zmizet, místo toho by ale řekl pokladnímu: ‚Kdo tě oblíká? Tobě snad někdo řek, že máš nosit tuhle košili?' Chápete, on se tím baví. Což je dost šílený.

Jak je vaše postava do seriálu uvedena v prvním dílu, co je to za situaci?

Moje postava se objevuje na samém začátku. Jedu autem a porazím jelena.

Vezete v autě zrovna zvláštní náklad a pak porazíte toho jelena.

Ano, porazím jelena a vezu spolucestujícího, který není dvakrát nadšený, že je mým spolucestujícím. Během té srážky s jelenem se můj spolucestující, který nechce být můj spolucestující, osvobodí.

Seriál má skvělé obsazení, můžete říct něco o lidech, s nimiž pracujete?

To je další úžasná věc na takovémhle seriálu, který má omezený počet dílů. Ačkoliv se v něm objevují známá jména, je možné pro každou roli najít toho pravého herce. Jinými slovy, nesnažíte se vyprodávat kina v zahraničí s tím nebo oním jménem, jak se to dneska dělá v nezávislém filmu, kde musíte mít alespoň deset filmových hvězd ve dvoumilionovém filmu, abyste měli jistotu, že se vám ty peníze vrátí. Takže máte volnost výběru a možnost sehnat opravdu ty nejlepší lidi pro dané role. Colin Hanks, Martin Freeman, Allison Tolman, Oliver Platt, se kterým jsem už párkrát hrál, Keith Carradine, Bob Odenkirk a mohl bych jmenovat dál a dál, jsou báječní. Stejně tak kanadští herci, kteří hrají menší role, jsou všichni ohromní. V takovém obsazení je skutečně radost pracovat. Upřímně řečeno, jediná věc, na kterou jsem si musel zvykat vzhledem k tomu, že přicházím z filmu, kde celou dobu pracujete s jediným režisérem, byla práce s různými režiséry. Všichni jsou skvělí, ale každý je jiný. Sotva si zvyknete na jednoho, už je tu jiný. Pracoval jste s pohodářem, najednou pracujete s hyperaktivním chlapíkem. Chvíli to trvá, než si zvyknete.

Seriál se točil v kanadském Calgary. Jak se vám tu točilo?

Calgary je úžasné město a neříkám to jen tak, protože jsme zrovna tady. Je to moje oblíbené kanadské město. V něčem mi připomíná místo, kde žiju. Je dost velké, aby se tady dalo sehnat, co je potřeba, a přitom není pohlcující, jestli víte, co myslím. Třeba takové Toronto je obrovské město jako New York nebo Chicago či jiné podobné místo. Calgary, ačkoliv je to velké město, má jakousi maloměstskou atmosféru. Potkáváte tu stále ty samé lidi. Jdete do restaurace a vidíte člověka, kterého jste potkali u psího kadeřníka – ne že bych chodil k psímu kadeřníkovi, i když s tímhle účesem to tak vypadá. Moc se mi tu líbilo. Lidi jsou báječní, kolegové jsou báječní. A navíc, já jsem vegan, takže zprvu jsem byl zvědavý, jak je Calgary zařízeno pro týpky jako já, a musím říct, že velmi dobře. Místní obchody se zdravým jídlem si zaslouží malou reklamu. Seženete zde všechno, co potřebujete, což je výborné.

Jak snášíte zimu?

V roce 1997 jsem točil film s názvem Jednoduchý plán ve Wisconsinu na Hořejším jezeře, kde byla větší zima než tady. Takže jsem si myslel, že když jsem vydržel minus 60° při natáčení Jednoduchého plánu, tak nějakých minus 40° bude brnkačka. Nějak mi ale nedošlo, že tenkrát jsem byl o sedmnáct let mladší a že dnes jsem možná trochu citlivější. Pravda je, že několik nocí bylo náročných. Ono když fouká vítr a vy točíte v noci venku a teplota klesá hluboko pod bod mrazu, není to nic překvapujícího. Legrační je, že naši kanadští kolegové, když je tak kolem minus 4°, mají pocit, že jsou na Havaji. To mě dostalo.

Fotogalerie
6 fotografií