Zjistili jsme, že osud mu připravil trnitou cestu. Vše začalo jeho předčasným příchodem na svět. Davídek tak musel zápasit o svůj život v inkubátoru, podstoupil operaci, následovala děsivá diagnóza a dennodenní boj s nemocí...

Tělo matky se chtělo plodu zbavit

Hrdina Davídek Dostál přišel na svět v 6.měsíci a vážil jen 990 gramů, z nichž bylo za chvíli pouhých 880 gramů. "Narodil se předčasně, neboť od manželky dostal zlatého stafylokoka a její tělo se infikovaného plodu chtělo zbavit," začíná nelehké vyprávění Davidův otec Ladislav. Malý bojovník tak okamžitě putoval do inkubátoru a začala série vyšetření.

Davidovi rodiče si vážnost situace uvědomovali tehdy, když jim lékaři oznámili, že jejich syn trpí dětskou mozkovou obrnou.  "Neuměli odhadnout následky nemoci. Řekli, abychom počítali s tím, že může zůstat na vozíku," říká Ladislav Dostál.

Jakoby toho nebylo málo, přišel další šok. Když totiž předčasně narozené děti dostávají dlouho kyslík, má to vliv na jejich sítnice a mohou oslepnout. "Je tam stupnice 1 až 5 a nejvyšší hodnota je slepota. Davídek měl 2 a během prvního měsíce prodělal operaci očí laserem."

Díky obětavosti rodičů se naučil chodit

Davídkova mozková obrna postihla dolní končetiny, ale díky tomu, že s ním jeho máma Radka denně cvičila Vojtovu metodu, nakonec se naučil ve čtyřech letech chodit. Jeho nožičky však byly neustále v křeči, a tak musel jít v červnu na operaci. To je i důvod, proč ho do Talentmanie přivezli rodiče na vozíku. Nyní by už sice měl normálně chodit, ale zdá se, že život si s ním opět krutě hraje.

"Po operaci měl 6 týdnů sádru, a když mu ji dali dolů, najednou měl strach z chůze," popisuje smutně jeho otec, který po operaci pomáhal synovi šokujícím způsobem: "Každé ráno se probudí se skrčenýma nohama. Nemohl je natáhnout, a tak jsem si na něj musel lehnout, celou svou hmotností ho držet, uklidňovat ho a nohy mu postupně natáhnout.

Když se mi to podařilo, prosil mě, abych mu je držel, ať se zase neskrčí, "říká Ladislav Dostál a vysvětluje, proč ani několik týdnů po operaci Davídek stále nechodí. "Má jakýsi psychický blok a trvá to už hrozně dlouho. Bojí se, že když se postaví, spadne. Davídek se však nevzdává a na vlastní nohy se chce postavit v přímém přenosu Talentmanie."

Zdroj: Čas.sk