Hlavní ingrediencí ruského salátu jsou matesy. Ty ale pan Jan z Nového Strašecí postrádal. „Hotel, ve kterém jsem vařil, se honosil luxusem. Matesy ale neznal, tak mi nakoupili jiné ryby,“ postěžoval si Blesku amatérský kuchař, kterému vadily i další věci. „Pro mě je vaření velký koníček. Já se minul povoláním, od rána do večera vařím. Ale připravování jídla ve velké kuchyni mi nesedlo,“ dodal.

V čem byl problém?

To se zřejmě podepsalo na jeho výkonu, takže do fi nálového kola nepostoupil. „Na castingu jim to chutnalo, když jsem jídlo připravil ze svých nakoupených surovin. Ty matesy prostě byly problém, takže se to nepovedlo,“ snažil se svádět vinu na špatný nákup ingrediencí. Porota to ale viděla jinak. „Není problém, že by mi to nechutnalo, ale člověk nechce hřešit. Je to typický majolkový salát, který národ miluje. Ale já jsem pro zdravou stravu,“ vysvětlila Libuše Šmuclerová. Nakonec tak nad tučným ruským salátem zvítězil vitariánský sluneční salát od Stanislava Kunce, který vyznává zdravý životní styl.

 

Fotogalerie
4 fotografie

Nejlepší recept: Rusínské pirohy od Jarmily Jakubíkové

Postup: Brambory očistíme a nastrouháme. Dáme do čisté utěrky a vymačkáme z nich všechnu vodu. Pomalu ji slijeme a vespod usazený škrob přidáme do brambor. Osolíme, přidáme vejce, hrubou mouku podle potřeby a vypracujeme těsto. Na namočenou ruku vložíme trochu těsta, na střed dáme náplň a na ni opět těsto. Po okrajích stlačíme a oběma rukama vytvarujeme piroh. Dáme do vařící vody a vaříme asi 20 minut. Po uvaření omastíme opraženou cibulkou nebo zakysanou smetanou s opraženou slaninou.

Suroviny:

Rusínské pirohy
Autor: Archiv TV Barandov

2kg brambor
1 vejce
škrob z brambor
hrubá mouka
podle potřeby
sůl

Náplň:
200g tvarohu
1 žloutek
pažitka
sůl