Světovou prestiž, punc velkého světa nezachránila ani vysloužilá Angelika, Michéle Mercier, i když je to dáma par excellence. Vídeňský starosta Michael Häupl sice přijel zvednout bálu kredit, ale jeho pražský protějšek Pavel Bém se neobtěžoval. Ani anoncovaný radní Richter. Možná dal přednost boháčům, kteří si místo smokingu oblékli sportovní bundy a valčík s kráskou vyměnili za koně. Turnaj v pólu na zmrzlém Štrbském plese.

Naštěstí manžel krasavice Verešové, úspěšný právník Volopich, do Tater nejel. Jeho Andrea tak dostala šanci stát se v róbě Beaty Rajské nejlépe oblečenou ženou v Opeře. Konkurenci mezi známými fešandami neměla velkou. V podstatě moderátorku Gábinu Partyšovou, která si půjčila toaletu od Natali Ruden. A Miss ČR Anetu Vignerovou v kreaci od Jarky Sedláčkové.

Fotogalerie
8 fotografií

Zahraniční top modelky, jež dávají takové akci sexy šťávu, chyběly. Včetně ohlášené Pavlíny Němcové. Chyběly i známé tváře ze showbyznysu, veřejného života. Umělci, politici, finančníci, vědci. Vážené osobnosti i slavní výstředníci, kteří k výjimečnému společenskému panoptiku Plesu v opeře patří. K vídeňskému určitě.

V Praze byly největšími anoncovanými hvězdami plesu (kromě Michéle Mercier) režiséři Juraj Jakubisko a Zdeněk Troška. Do třetice Filip Renč, který nepřišel. Nic proti těmto pánům, ale na kredit takového podniku nestačí. Výčet hostů na vídeňském Plesu v opeře každoročně (i letos) představuje obsáhlý seznam kosmopolitních celebrit různých oborů. Mimochodem tento rok se Vídeň roztančí jedenáctého února a místa na tamní Ples v opeře jsou beznadějně vyprodána. Pražskému bálu bohužel zbyla asi třetina neprodaných vstupenek.

Praha tento rok v porovnání s Vídní trapně selhala. Ještě víc než loni, jak bylo v úvodu řečeno. Troufám si říci, že se stala větším společenským outsiderem než v dobách Rakouska – Uherska. Český Ples v Opeře sice už druhou sezónu oživuje z propadliště zapomnění německý dirigent, charismatický Friedemann Riehle, ale zřejmě na to ve spolupráci se Státní operou nestačí. Vina padá i na pražské představitele v čele s primátorem Bémem. Pánové si zřejmě neuvědomují sílu tradice. Společenské renomé, které přerůstá hranice státu. Na rozdíl od provinčních podniků, do kterých investují energii a velké obecní peníze.