Petr Muk se s Oceánem začal věnovat hudbě profesionálně. Konečně vydávali desky, během let 1990 až 1992 vyšla tři řadová alba – Dávná zem, Pyramida snů a 2 a ½. Kmotrou prvního cédéčka byla Bára Basiková, kapela vyprodávala haly, točila videoklipy, začala se objevovat i v televizi. Ale něco skřípalo… Petr Muk stále méně nacházel společnou řeč s kolegy, bratry Vozáryovými, kteří do kapely přišli později. Rozuměl si ale s klávesistou Petrem Kučerou, s nímž založil další skupinu Shalom, která fungovala vedle Oceánu. Kromě muzikantů v ní figurovaly tři půvabné sboristky.

Zpěvák na sobě depresivní stavy pozoroval již od svých devatenácti a koncem 80. let se už takřka veřejně hovořilo o tom, že se pokusil o sebevraždu. Černé myšlenky se snažil zahánět pomocí prášků na uklidnění a alkoholu. Teprve když se naprosto zhroutil, vyhledal konečně pomoc psychiatra. To bylo v roce 1994.

Fotogalerie
4 fotografie

Společně s dalšími členy skupiny Shalom odjel natáčet videoklip do Izraele s tím, že konečně vkročí na půdu státu, kde vzniklo judaistické náboženství, jemuž věřil a doslova propadl. Místo štěstí jej tam ale přepadly takové deprese, že ho přátelé museli usadit na letadlo nazpátek do Prahy. Pomoc psychiatra se už tehdy ukázala pro Muka životně nevyhnutelnou…