Každé desáté dítě prý někdo prostřednictvím sociální sítě požádal o zaslání jeho nahé fotografie a většina nemá svůj profil pořádně zabezpečený, tvrdí průzkum. Pro pedofily, hebefily i prostě lolitkáře tedy není žádný problém získat facebookové přátelství dětí a pak si užívat. Co můžeme udělat my dospělí pro to, aby to neměli tak lehké? Přestat ignorovat realitu.

Jiný svět
Stejně jako dospělí nepovažuji virtuální flirt za nevěru, nepovažují nedospělí virtuální striptýz za nic zavrženíhodného a jsou schopni jít mnohem dál, než původně zamýšleli, pochvalné komentáře je utvrdí v názoru, že to, co dělají, je správné a obdivuhodné.  Jistě, je to neopatrné a otevírají svou „obranu“ víc, než si vůbec dokážou představit, ale to bohužel k dětství a dospívání patří. Problémem je, že pro část rodičů není svět internetu tak přirozeným prostředím jako pro jejich děti, a tak se buď neodůvodněně hroutí, nebo jsou zas příliš lehkomyslní. Buď je pro ně internet „zbytečnost, která jen marní čas“, nebo ho příliš démonizují, neumějí se na něm sami pohybovat, neodhadnou, co je opravdu nebezpečné a co je banalita, a jejich představa o tom, jak se na síti pohybovat, je velmi neurčitá. Samozřejmě jsou i rodiče, kteří jsou na internetu jako doma, ale to jaksi ostatní populaci příliš nevytrhne.

Youtubeři, letsplayeři, sláva a lajky
Youtubeři jsou hrdinové nové doby, minimálně pro mládež, a touha mít „followery“ je silná. (Pokud jste rodičem dospívajícího dítě a nevíte, co je to „youtuber“, doučte se to co nejdřív, protože zjevně v situaci na síti trochu plavete.)

Taková touha je samozřejmě zneužitelná, děti jsou pro to, aby také uspěly, ochotny udělat hodně a mnoha rodičům by tuhla krev v žilách, kdyby viděli „tutorialy“, které jejich dcery natáčejí o svých nákupech a líčidlech. Pomoc ovšem musíme opravdu hledat na konci vlastní paže, nepanikařit, neblokovat net (v době smartphonů vám to stejně nepomůže), obětovat trochu času, projít web a pak vysvětlovat. Trpělivě, ale jasně. Koneckonců, nikdo z nás nechce, aby jeho potomek produkoval free soft porno, a ještě často bezelstně pod vlastním jménem.

Je to závislost
Ano, někdy vede fixace na internet až do adiktologické ordinace (adiktologie – boj se závislostmi). V ordinacích i doma se konflikty kvůli internetu často řeší mezi rodiči a dětmi i mezi partnery. Technologie se vyvíjejí tak rychle, že se ještě nestačila zažít pravidla, která bychom měli pod kůží. A přicházejí další technologické zvraty, google brýle posunou hranici ztráty soukromí zas o kus dál.  Pokrok nezastavíme, ale pokud ho chceme přežít ve zdraví, je třeba vzít rozum do hrsti a vysvětlit dětem, že  jsou věci, které je opravdu lepší nechat si pro sebe. Třeba vlastní nahaté fotky.