Bezpečná zahrada dětství?
Hry, sladkosti, kamarádi, uličnictví, výlety a prázdniny – tak se jeví dětství v našich vzpomínkách. Naneštěstí pro naše děti zapomínáme na stres, který nám způsobovaly písemky a vysvědčení, na bezmoc, pokud v rodině šlo něco špatně, a na bolest, kterou způsobuje třeba zrada kamaráda.

Jako dospělí máme tendenci dětské problémy zlehčovat, i když podobné události v životě dospělých bereme vážně.

Opravdu jsou děti schopné bezbolestně přežít rozpad vztahu rodičů, opravdu jsou slepé k nevěrám, hádkám, domácímu násilí, ale třeba i k špatné finanční situaci? 

Věříme, ne, doufáme, že to tak je a že „děti to tak neberou“. Ve skutečnosti však to všechno dopadá na naše potomky o to bolestněji, že v podstatě nemají žádné nástroje, aby situaci nějak řešili.

Dvojí metr
Pokud se rozchází kamarádka, nejspíš jí poskytnete podporu a minimálně její situaci považujete za problematickou; dítě, které přijde o kamaráda, však máme tendenci nasměrovat k úkolům.

Zrovna tak problémy s šéfem prožíváme velmi úkorně, ale pokud má dítě problém s učiteli, bereme to v podstatě jako přirozený průvodní jev školní docházky.

„Přežili to jiní, přežiješ to taky,“ řekneme a neuvědomujeme si, že dítě problémy, které samo nezvládne řešit, přežít nemusí, prostě proto, že mu připadají tak velké a děsivé jako nám ty naše „dospělé“, a že i děti mají různou odolnost vůči protivenstvím života.

Berme jejich problémy vážně.
Žijeme ve stresu a máme tendenci se bránit dalšímu tlaku. Nechceme k sobě pustit cizí trápení, ale pokud jde o osoby nejbližší, o členy rodiny, může se nám to nenapravitelně vymstít, tím spíš, pokud jde o děti. Potřebují pomoc, prostě proto, že samy nemají zkušenosti a navíc svůj život zcela neřídí. To za ně děláme my, a ne vždycky to zvládáme tak, aby to našim mláďatům bylo ku prospěchu.

Nezavírejte před smutky dětí ani dveře, ani uši, jejich bolest je stejně hluboká jako ta, kterou prožívají dospělí a navíc, my jsme své děti do života pozvali a měli bychom se snažit, aby je nesemlel ještě dřív, než se dokážou ubránit samy.