Mýlení s mýty o potratu
Už teď je jasné, že potrat nebude ani za použití pilulky veselá, ani příjemná záležitost. Pro ty, kdo si dítě přáli, je potrat tragédií, pro ty, kdo si dítě nepřejí, nejméně špatným ze všech špatných řešení. Pro ženy není zdravý fyzicky, ani psychicky, je to zásah do organismu, poslední nouzová brzda, jejíž použití není zadarmo ani reálně, ani v přeneseném smyslu.

Půjdu na potrat, abych mohla na dovolenou
Tak takhle to… neprobíhá. Je oblíbenou diskusní arabeskou tvrdit, že české ženy běžně chodí na potrat, protože se jim těhotenství nehodí, případně proto, že by si rodina nemohla dovolit dovolenou na Maledivách. 

Je smutným faktem, že české ženy často chodí na potrat prostě proto, že si nemohou dovolit na tři roky výpadek jednoho rodinného příjmu, rodina by se už nevešla do dva plus jedna, nebo z podobně prozaického důvodu.

Počet potratů každým rokem klesá, ale stát se může… skoro cokoli.

Na slovíčko s demagogem
„Kdo nechce dítě, nemá souložit,“ praví demagog a opakuje to sveřepě i po argumentaci selháním antikoncepce a ti nejtvrdší i u znásilnění. Přece jen, jak k tomu to dítě přijde, že? U postižených dětí pak striktně trvá na donošení, šíří dojemné příběhy, a praktická řešení odchází obloukem.  Dělohy všech žijících žen jsou jeho, či jejím prostorem, který by měl být zabydlen. Je mluvčím všech zygot a s nadšením se vrhá na ženy, které se k potratu, byť ze zdravotních důvodů, přiznaly a pasuje je na lehké holky a vražednice. Tento druh vegetuje hlavně na diskusních fórech, v osobním styku, zřejmě s ohledem na jisté riziko, tak radikální nebývá.

Potrat není trest
Setkala jsem se s názory, že by potrat měl být co nejnepříjemnější a nejkomplikovanější, aby si to žena „rozmyslela“.  Jenže rozmýšlení, činnost, která by měla být logická, vede k bilancování a pokud opravdu nemůžete… tak prostě nemůžete. Neplatí „pánbů dal kravičku, dá i travičku,“ to by nebylo tolik dětí v dětských domovech, to by se tolik svazků nerozpadlo do dvou let po narození dítěte.

Zodpovědnost při rozhodnutí každopádně na ty, kdo se o dítě po narození postarají, zodpovědnost se všemi důsledky. Jde o život…  těch, kteří by se mohli narodit, i těch, kdo už se narodili.