Každým rokem se bohužel opakuji, i když bych nechtěla. Každým rokem ve výsledku zkonstatuji, že české veřejnosti schází vzory. Módu nevyjímaje.

I letos na scéně odívání vládl těžký průměr. Nuda, mainstreamem daná uniformita, které jsou typické pro drtivou většinu osobností v tuzemském showbyznysu, jejichž outfity především hodnotím. Jedná se o více či méně známé, více či méně prestižní, mediálně populární persony z řadových party i společensky významných akcí, gala podniků.

Inspirativních módních ikon je v této zemi minimum a v inventuře na jedničku ohodnocených kreací se často opakují. Totéž platí i pro skvadru v odívání nepoučitelných zoufalců. Což výběr hitparády zaznamenání hodných smečů či trapasů značně umenší. Podstatná je i nutnost prezentace různých, charakterem příležitosti určených outfitů od méně atraktivního casual stylu po efektní gala. Rozhoduje i znalost dress code diktující etikety, o ceněné devize osobitosti nemluvě.

Smutným faktem je, že jsem jen s velkou bídou vybrala rozmanitostí stylů a společenských příležitostí diktovanou desítku klasických či extravagantních, něčím jedinečných a inspirativních outfitů! Dost smutné na dvanáctiměsíční bilanci, řekla bych.

 

P.S.

Přiznávám, že nesnáším vyhraněnost s předponou NEJ. Také je dobré si uvědomit, že nejde o svodku nejlépe oblékaných osobností, ale outfitů s tím, že i mistr tesař se utne, a i nýmand má světlý okamžik. V neposlední řadě zdůrazňuji skutečnost, že se mnohdy nejedná o módní cítění dané celebrity, ale dílo najatého stylisty. Muži vinou nezáživnosti v hodnocení příliš nefigurují.

Andrea Verešová: Opulentní sofistikovanost
Autor: Herminapress.cz

Andrea Verešová: Opulentní sofistikovanost

Vínově červená je obecně slušivou barvou. Pompéznost táhlé vlečky vyvažuje rafinovaně jednoduchá linie modelu. Do pasu odhalená záda dráždivě kontrastují se zkoseným živůtkem bez dekoltu uzavřeným kolem krku obtočenou vázačkou. Tato varianta klasiky se ctí.

 

Eliška Dospivová: Poker V.I.P.
Autor: Herminapress.cz

Eliška Dospivová: Poker V.I.P.

Snový svět Velkého Gatsbyho připomínající, aplikací řaseného hedvábného transparentu vyšperkovaná róba ze stříbřitého lurexu na téma ledového království oslovuje elegancí a čisté siluetě podřízenou bombastičností. Včetně sofistikovaného výběru vyladěných doplňků. Chce to odvahu, správný typ i kreditku.

 

Ina Tina: Mix protikladů
Autor: Herminapress.cz

Ina Tina: Mix protikladů

Inspirativní příklad nápaditého mixu konfekce s elitními značkami. Nejinak tomu je u netradiční kombinace puntíkatých maxi šatů, kabelky s motivem květů, čepice ve stylu přístavních dělníků a měkkých mokasín na nohou. Podařilo se sloučit neslučitelné, což je vždy umění.

 

Daniela Peštová: Hravý tah
Autor: Herminapress.cz

Daniela Peštová: Hravý tah

Sametový, v živůtku do pásu sdrhnutý model se špagetovými ramínky posloužil jako šatová sukně doplněná tenkým, stejně barevným s ní splývajícím rolákem. Subtilní sandálky na podpatku dodaly celku lehkost a čepice svěží výrazný akcent stejně jako jedinečná luxusní kabelka.

Jana Doleželová: Sofistikované podání
Autor: Herminapress.cz

Jana Doleželová: Sofistikované podání

Různým stylingům přizpůsobivé, maximálně univerzální dlouhé společenské šaty jsou skvělým podkladem pro dlouhou velkoryse řešenou vestu z efektního hrubě tkaného materiálu. Věkem neomezená alternativa outfitu na slavnostní premiéry, gala večery, jež u starších žen připadá v úvahu i v případě plesu.

 

Kateřina Průšová: Lady klasika
Autor: Herminapress.cz

Kateřina Průšová: Lady klasika

Práce s volány je důmyslná a předurčuje model štíhlé a vyšší nositelce. Široký lodičkový dekolt půvabně prodá sošnou linii ramen a dlouhé rukávy lichotí pažím zrajících žen. Dlaň pod kolena sahající sukně puncuje eleganci, černé doplňky jsou k ostře modré dobrým kontrastem.

 

Ben Cristovao: Kultivovaně cool
Autor: Herminapress.cz

Ben Cristovao: Kultivovaně cool

Bunda ve stylu bomberu do pasu, z ní vykukující jemně puntíkatá košile. Černé ke kotníkům ohrnuté džíny plus značkové tenisky. Hra v black & white na poli ležérní městské elegance dávající na vědomí, že nosným detailem - nápisem na zádech - podtržená jednoduchost dokáže být velmi efektní.

 

Monika Marešová: Cesta hazardu
Autor: Herminapress.cz

Monika Marešová: Cesta hazardu

Rudý lampasy zdobený hedvábný overal od Valentina, od nějž je i růžová, v outfitu provokující kabelka. Plus kožich z barveného vzorovaného norka zn. MR > MRS. Válka barev a dezénů v ukázce vysoce riskantního trendu sloučit neslučitelné, jenž vyžaduje maximální cit pro styling a extravaganci nahrávající společenskou událost.

 

Jana Plodková: Efekt purismu
Autor: Herminapress.cz

Jana Plodková: Efekt purismu

Ve hře je i sofistikovaně ležérní elegance v tzv. smart casual. Zde má podobu dlouhé košile ke kolenům, kontrastně černých kalhot s nad kotníky sahajícími širšími nohavicemi doprovozených károvanými svítivě žlutými střevíčky na úvaz, jež jsou jedinečnou dominantou outfitu.

 

Aneta Vignerová: Veličina šarmu
Autor: Herminapress.cz

Aneta Vignerová: Veličina šarmu

Nejde o luxusní značky, ale o cenově přístupnou konfekci. Má podobu knoflíky v army stylu zdobené, páskem přepásané jupky, plizované sukně v midi délce v doprovodu nahrnutých vysokých kozaček a celku stylově odpovídající kabelky. Od rána do večera nositelný, městskou eleganci akceptující outfit.