„Já jsem jen moc šťastný, že neumíral sám. Na vlastní oči jsem viděl, že se u jeho lůžka střídají všechny jeho děti, a to jsem opravdu rád,“ řekl v neděli Blesku smutně Smoljakův parťák Zdeněk Svěrák (73).

Podle Svěráka bojoval Smoljak se zákeřnou chorobou statečně. V lednu se podrobil sérii ozařování, a přestože mu po nich nebylo vůbec dobře, vrátil se zpátky na jeviště. Chtěl Járu Cimrmana udržet co nejdéle. „Naposledy si v divadle zahrál České nebe 27. května,“ svěřuje se Svěrák s tím, že Smoljak hrál i přes veškeré bolesti. Podle Svěráka se Smoljak rozhodl umřít na jevišti a dělal všechno pro to, aby se mu to povedlo.

Fotogalerie
5 fotografií

Pro Svěráka bude těžké se po smrti kamaráda vzpamatovat

Od posledního představení uběhlo ale jen pár dnů a nemoc znovu zaútočila. Tentokrát nejzákeřněji, umocnil ji zápal plic. „Strašně nechtěl do té nemocnice, ale špatně dýchal. Musel. Odvezli ho tam 2. června a já, tušíc to nejhorší, za ním přišel den nato. Povídali jsme si a on byl pořád rozhodnut dohrát divadelní sezonu,“ pokračoval Svěrák a potom tiše dodal: „Počítám se mezi pozůstalé, budu teď pár dnů truchlit. Vzpamatovat se bude pro mě hodně težké.“

V divadle visí černý prapor

V Divadle Járy Cimrmana v neděli vyndali černou vlajku a vedle ní vyčlenili prostor, kam mohou lidé pokládat květiny. „Jdu to sem všechno zkontrolovat,“ řekl novinářům před vchodem Svěrák. Ještě než vešel do divadla, jeho tvář spočinula na smutném oznámení, které divadlo vyvěsilo na budovu.

Divadlo Járy Cimrmana zaplavil smutek
Autor: Jiří Hadač

„Ještě mi to moc nedošlo,“ špitl Svěrák, který prý ještě neví, jakým způsobem vzdá divadlo jeho parťákovi hold. „O posledním rozloučení v divadle jsem zatím ještě nepřemýšlel. Ráno už budu ale moudřejší. Musí mi to všechno dojít,“ poznamenal Svěrák.