Událost do britské metropole přilákala tisíce královských příznivců z řad místních i turistů, ceremoniálu se zúčastnilo také přibližně 1400 vojáků, 400 hudebníků a 200 koní, píší britská média. Přehlídka se koná každý rok v červnu u příležitosti oficiálních narozenin panovníka. Své opravdové, letos 75. narozeniny Karel oslaví v soukromí 14. listopadu. Tradice sahá do dob vlády Jiřího II., který se sice narodil v říjnu, v roce 1748 ale chtěl k oslavě svých narozenin využít příznivého letního počasí, napsala agentura AFP.

Video
Video se připravuje ...

William slíbil králi věrnost, pak svého otce políbil AFP/Profimedia

Královské procesí v sobotu krátce před polednem SELČ vyjelo z bran Buckinghamského paláce směrem k prostranství Horse Guards Parade u Downing Street. Na koních jel král Karel III. za doprovodu svého syna prince Williama, sourozenců princezny Anny a prince Edwarda a vojenských představitelů. Bylo to poprvé od roku 1986, kdy panovník přehlídku absolvoval na koni. Královna Camilla, princezna Kate a její tři děti - George, Charlotte a Louis - jeli v kočáře. A zatímco nejstarší George jen trochu vyplazoval jazyk a Charlotte způsobně mávala, Louis divoce gestikuloval a prsty si držel nos. Koňská přehlídka nezůstala bez „koblih“.

Rámus na balkóně

V rámci ceremoniálu pak Charles před 8000 diváky provedl inspekci vojáků. Následovala letecká přehlídka čítající zhruba 70 vojenských letadel a vrtulníků. Tradiční přelet letounů byl letos mnohem větší než obvykle, aby divákům nahradil podobnou akci plánovanou v květnu při příležitosti Karlovy korunovace. Tu tehdy narušilo špatné počasí. Tentokrát však letouny předvedly plnohodnotnou show, při které mimo jiné stíhačky utvořily na obloze nad Londýnem písmena CR, podle latinského Charles Rex. Stroje leteckého akrobatického týmu Red Arrows za sebou zase zanechaly stopy v britských barvách - červené, bílé a modré. Král spolu s rodinou přehlídce přihlížel z balkonu Buckinghamského paláce. Jak si to všichni užili, si můžete prohlédnout v galerii.

Fotogalerie
36 fotografií

Karel III. se stal králem, když jeho matka královna Alžběta loni v září ve věku 96 let zemřela po desetiletích na trůně.