V zahradách Buckinghamského paláce je pět úlů, o něž se stará Chapple. Nejprve k včelstvu promluvil a pak úly převázal širokými černými stuhami. Vysvětlil jim, že teď budou pracovat pro nového pána, pro krále Karla III. „Každý úl jsem převázal černou stuhou a udělal jsem uzel. Pak jsem na každý zaklepal a řekl: Královna zemřela, ale neodlétejte. Váš nový pán na vás bude hodný,“ popsal svůj postup Chapple.

První úly se v zahradách objevily podle paláce roku 2009. Zvyk hovořit k včelám je velmi starý, pochází z Evropy a je znám i v Británii. Majitel má k včelstvu mluvit a obeznámit ho s důležitými událostmi svého života, zejména svatbami nebo úmrtím. Je to podle listu popsáno v několika anglosaských básních z 19. a 20. století.

Devětasedmdesátiletý Chapple je královským včelařem 15 let a stará se kromě těch v zahradě Buckinghamského paláce i o úly v nedalekém Clarence House, který býval rezidencí nynějšího krále.

The New York Times se také zajímal o to, co se stane se čtyřmi královými psy, mezi nimiž jsou dva corgi, jeden kříženec corgiho s jezevčíkem a kokršpaněl. Buckinghamský palác na dotaz týkající se psů nedal odpověď. Podle listu se psi musí připravit na to, že ať skončí kdekoli, bude to v menším luxusu, než jaký jim poskytoval palác.

Tam zřejmě nezůstanou, jelikož Karel III. dává přednost teriérům Jack Russell. Královna za svého života chovala více než tři desítky psů. Prvního corgiho daroval jí a její sestře Margaret, když byly mladé princezny, v roce 1933 jejich otec, tehdy vévoda z Yorku a pozdější král Jiří VI.

5:26
20. 9. 2022

Královna Alžběta II. strávila na trůně 70 let a dožila se 96 let a zdálo se, že její vláda nikdy neskončí a že ona sama je nesmrtelná. Její úmrtí ale připomnělo lidem v Británii i po celém světě, že smrtelnosti a nevyhnutelnému toku času nedokáže vzdorovat nikdo, ani monarcha, napsala agentura AP.

Mnozí Britové se teď obracejí na terapeuty nebo psychology a popisují jim, že smrt královny v nich znovu probudila zármutek nad vlastními blízkými, o které přišli už dříve.

5:23
20. 9. 2022

Královská rodina sdílela fotografii a dojemná slova na rozloučenou pro zesnulou královnu.
„Kéž ti zástupy andělské zpívají ke tvému odpočinku. V láskyplné vzpomínce na Její veličenstvo královnu,“ stojí v příspěvku.

5:19
20. 9. 2022

Dobré ráno, také dnes Vám budeme přinášet informace z Velké Británie, která se vzpamatovává z odchodu své královny Alžběty II.

Zobrazit celý online

Video
Video se připravuje ...

Jaký byl jídelníček britské královny? Videohub

Fotogalerie
53 fotografií