Oba potomci princezny lidu, jak se Dianě přezdívalo, si k události připravili vlastní řeč. Byť na matku zavzpomínal každý zvlášť, pojil znesvářené sourozence přetrvávající hluboký smutek.

Komorní ceremonii přihlíželo jen několik dalších blízkých rodinných příslušníků, mezi nimi Dianini sourozenci - hrabě Charles Spencer, Lady Sarah McCorquodaleová a Lady Jane Fellowesová.

Princ Charles (72) se z úcty ke své exmanželce a obav ze smíšených emocí nezúčastnil, pozvání odřekla i Williamova choť Kate Middletonová (39). Královna Alžběta II. (95) navíc odcestovala do Skotska.

Bronzové sousoší princezny Diany, obklopené třemi dětmi různého pohlaví a národnosti, má reprezentovat univerzálnost a generační dopad, píše britský list The Sun. Nakrátko střižené vlasy a model šatů s velkým páskem mají vycházet z porozvodové image v poslední fázi princeznina života.

Vévodové o vztyčení sochy Diany v zahradách Kensingtonského paláce rozhodli v roce 2017 při příležitosti 20. výročí od její smrti. Socha bude přístupná veřejnosti, aby návštěvníci mohli na princeznu zavzpomínat a připomenout si odkaz, který po sobě zanechala.

Ani 24 let od tragédie se Harry a William se smrtí milované matky nevyrovnali. Vévoda ze Sussexu v nedávném dokumentu přiznal, že několik let dochází na terapie a ze zvuků fotografických blesků má pokaždé psychickou újmu. Smrt princezny Diany totiž částečně zavinil i fakt, že agresivní fotografové princeznu pronásledovali na každém kroku. Sledovali prý i mercedes, v němž seděla se svým přítelem, Dodi Al-Fayedem.

VIDEO: 50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes.

Video
Video se připravuje ...

50 věcí v životě princezny Diany, které nás fascinují dodnes. Profimedia

Fotogalerie
116 fotografií