Princ Philip (†99) byl hospitalizován 16. února, kdy byl přijat v soukromé londýnské Nemocnici krále Eduarda VII. kvůli nevolnosti a nespecifikované infekci. Kvůli rovněž neupřesněnému zákroku na srdci v souvislosti s předchozími problémy byl později převezen do specializované Nemocnice sv. Bartoloměje a následně se vrátil do Nemocnice Eduarda VII. v Marylebonu. „Po špitálech“, jak se říká, tak strávil celý jeden měsíc. Přestože se jednu dobu spekulovalo, zda nemohl být nakažený koronavirem (mnozí zaměstnanci královského paláce byli totiž pozitivně testováni na covid-19), Philip i se svou manželkou Alžbětou II. již v lednu podstoupili očkování.

Poté se však jeho zdravotní stav výrazně zhoršil. Známý monarcha, jenž se v roce 2017 stáhnul z veřejného života, pak nemocnici opustil v úterý 16. března. Fotoreportéři jej zastihli u vchodu zdravotnického zařízení, kam si pro něj přijelo černé BMW s policejní ochrankou. Celý konvoj následně zamířil na hrad Windsor, kde Philip se svou královskou manželkou trávil v izolaci od okolního světa koronavirou pandemii, jenom s minimem zaměstnanců sídla.

Podle dostupných fotek, na které se můžete podívat i do naší galerie, ale princ působil stále velmi slabě, strhaně, a byl také zcela evidentně i přes špičkovou péči, které se mu určitě dostalo, velice pohublý. Svých stých narozenin, které by oslavil 10. června, se již bohužel nedožil.

VIDEO: Zemřel princ Philip (†99), manžel britské královny Alžběty II. (94): Jaký byl jeho život?

Video
Video se připravuje ...

Zemřel princ Philip (†99), manžel britské královny Alžběty II. (94): Jaký byl jeho život? Videohub

O jeho skonu informoval Buckinghamský palác, několik dlouhých hodin od chvíle, kdy princ řecký a dánský naposledy vydechnul... „S hlubokým zármutkem oznamuje Její Veličenstvo královna smrt svého milovaného manžela, Jeho královské Výsosti, prince Filipa, vévody z Edinburghu,“ píše se na oficiálních webových stránkách britské královské rodiny.

„Jeho královská výsost dnes ráno pokojně zemřela na zámku Windsor,“ dodává ještě smutné prohlášení. Tam byl patrně obklopen nejbližšími členy své košaté rodiny. Společně s Alžbětou měl čtyři děti, prince Charlese (72), princeznu Anne (70), prince Andrewa (61) a prince Edwarda (57), těšili se z osmi vnoučat a mnoha pravnoučat, z nichž nejznámější jsou patrně princátka George (7), Charlotte (5) a Louis (2), potomci prince Williama (38), a Archie (necelé 2 roky), syn prince Harryho (36).

Fotogalerie
92 fotografií