Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tučný účet za Harryho a Meghan: Ochranka, výlety, bydlení a služebnictvo za 1,4 miliardy! Padnete, kolik jim sype Charles

/
  • Harry s manželkou Meghan Markleovou
    Aktualizováno - 24. května 2020 ● 06:26
    24. května 2020 ● 05:05

    O tom, že kvůli drahé přestavbě domu, kde nakonec strávili minimum času, dluží princ Harry (35) a vévodkyně Meghan (38) britským daňovým poplatníkům pořádný peníz, už se ví dlouho. Nyní jim to ale Británie spočítala kompletně! Neuvěříte, jak tučný účet dvojici vystavila a za co přesně...

  • 1.

    Služebnictvo

    Ač již kontroverzní dvojice nepatří oficiálně do královské rodiny, téměř dva roky tam přece jen strávila (konkrétně do letošního 31. března) a za tu dobu vystřídala značný počet služebníků a dalších zaměstnanců. Jejich tým v té době zahrnoval kolem 15 lidí včetně soukromého tajemníka, PR ředitelky Sary Lathamové či uklízeček a chův. Poslední zmiňovanou pozici údajně vévodové ze Sussexu platili takzvaně »ze svého«, tedy z fondů, ale většinu museli zamáznout daňoví poplatníci. Navíc s přesunem Meghan a Harryho do Kanady se tým prostřídal, což se taky na konečné sumě podepsalo.

     

    Podle britského Daily Mailu stály jen služby soukromého tajemníka přinejmenším 146 tisíc liber, tedy 4,4 milionu korun. Podobná suma čekala na sekretářku či asistenta komunikace.

     

    Odhad celkové sumy za zaměstnance: 592 tisíc liber (tedy v přepočtu 18 milionů korun českých)

    Meghan a Harry najali chůvu hollywoodských hvězd! Starala se i o dvojčata Clooneyho.
    Autor: Facebook, archiv Blesku

  • 2.

    Cestování

    Kde ty loňské sněhy jsou, kdy princ Harry létal EasyJetem jako obyčejný smrtelník? To bylo v roce 2011, tedy dávno předtím, než poznal Meghan. Teď si ale nějak podezřele zvykl na soukromé lety, tryskáče a helikoptéry, dokonce i tehdy, když míří někam, kde přednáší projev o hrozbách klimatických změn a prosí veřejnost, aby nelétala. Jaká ironie, že?

     

    Například loni v březnu stála jeho cesta vrtulníkem z Londýna do Birminghamu 5 tisíc liber (v přepočtu 152 tisíc korun) a v srpnu pak dokonce v 11 dnech stihl hned čtyři soukromé lety, za což si vyslechl také pořádnou nálož kritiky. Spolu s Meghan navíc do Austrálie a Singapuru letěli za cenu 81 tisíc liber (cca 2,5 milionu korun) a do Norska si zajeli na výlet za 22 tisíc liber (671 tisíc korun). Kolik tedy asi prolétali a projeli za celé dva roky manželství?

     

    Celkový odhad za cestování: 1 milion liber (tedy 30 milionů korun českých)

    Meghan, Harry a malý Archie
    Autor: Profimedia.cz

  • 3.

    Charlesův sponzoring

    Ačkoliv si veřejnost myslí o princi Charlesovi všechno možné, o tom, že je to štědrý tatínek, pochybovat nemůžou. Údajně totiž Harryho už od jeho svatby podporuje částkou 2,3 milionu liber za rok (tedy 70 milionů korun)! Platí ho navíc ze zisků Cornwallského vévodství, ačkoliv podle tradic by tyto peníze měl spíše přenechat následníkovi trůnu, který posléze cornwallský titul jednou zdědí. Místo Williama (37) se ale rozhodl dotovat Harryho a navíc jeho »kapesné« označuje jako podnikatelské výdaje, a tak většina sumy zase putuje z kapes obyčejných lidí.

     

    Princ Harryho nepřestává podporovat ani nadále a chce mu takto pomáhat údajně ještě další rok, ale vzhledem k tomu, že už nevykonává královské povinnosti, začal peníze vyplácet raději ze svých vlastních fondů.

     

    Celkový odhad peněz od Charlese, které putovaly z daní: 1,9 milionu liber (tedy téměř 58 milionů korun českých)

    Princ Charles
    Autor: Foto: Reuters, ČTK/AP Profi media.cz

  • 4.

    Bydlení

    O této položce na seznamu už se mluvilo, ale pro úplnost – nejprve se měla dvojice zabydlet v krásném viktoriánském sídle ­Nottingham Cottage v blízkosti Kensingtonského paláce, a tak se místo rok proměňovalo a rekonstruovalo za 1,4 milionu liber (tedy 42,6 milionů korun). Jenže páreček si postavil hlavu a nechtěl bydlet v tak velké blízkosti Williama a jeho ženy Kate. Královna jim tak dala k dispozici Frogmore Cottage na území Windsoru.

     

    Také zde renovace domu z 19. století stály majlant, ale Meghan s Harrym tam nakonec po nastěhování nezůstali ani celých šest měsíců a raději utekli do Kanady, kde ale rovněž v rezidenci za 10,4 milionu liber (316 milionů korun) nezůstali dlouho a přesídlili do Los Angeles, kde zatím přebývají ve vile Tylera Perryho (50). Za rekonstrukci ale hodlají zaplatit a splácet budou 18 tisíc liber měsíčně (přes 500 tisíc korun) přibližně 25 let!

     

    Celkový odhad za renovaci Frogmore Cottage: 2,4 milionu liber (tedy 73 milionů korun českých)

    Sídlo Harryho a Meghan ve Frogmore Cottage, kde probíhá nákladná rekonstrukce.
    Autor: Profimedia.cz

  • 5.

    Ochranka

    Aby nikdo Harryho, Meghan ani jejich synka Archieho (1) neobtěžoval a nemohl jim ublížit, je potřeba, aby rodinka měla stále za patami své »gorily«, tedy bodyguardy a ochranku. Jenže to také něco stojí, a zvláště v případě, když v minulosti hodně cestovali a museli se ochránit i mimo Londýn a především mimo Británii. To jejich účet za vlastní bezpečí ještě znásobilo – Daily Mail to tak odhaduje na 2,5 milionu liber (76 milionů korun) za necelé dva roky jejich života v královské rodině. Poté, co funkce opustili, mají sice stále právo na ochranu, ale Kanada ani Spojené státy ji za ně platit nechtějí…

     

    Navíc Frogmore Cottage už sice opustili, ale protože se tam hodlají pravidelně vracet, musí někdo rozlehlé pozemky a budovu hlídat. Už jen to stojí nějaký ten peníz, údajně by se mohlo jednat o částku přinejmenším 4,5 milionu liber (137 milionů korun) za jeden rok.

     

    Celkový odhad za ochranku: 7 milionů liber (tedy v přepočtu 213 milionů korun českých)

    Blonďatá šéfka ochranky vévodkyně Meghan
    Autor: profimedia.cz, archiv

  • 6.

    Velkolepá svatba

    Zadarmo ani kuře nehrabe a princ se nežení, řeklo by se. Svatba není nikdy levná záležitost a v Británii vyjde i ta průměrná na 18 tisíc liber (548 tisíc korun). Jenže veselka Harryho a Meghan v květnu 2018 vyšla údajně na mnohem více a dokonce předehnala i svatbu Williama s Kate z roku 2011, která přišla na 20 milionů liber (609 milionů korun).

     

    Meghan sice ráda přiznala, že dva miliony liber (téměř 61 milionů korun) do svého pohádkového dne investovala ze svého a většina peněz padla na její krásné svatební šaty, ovšem to byl jen zlomek celé potřebné sumy, celých 94 procent všech výdajů tak novomanželé nechali zaplatit veřejnost.

     

    Neuvěřitelných 30 milionů liber (913 milionů korun) spolkla náročná bezpečnostní opatření a dalších 90 tisíc liber (2,7 milionu korun) zase údajně padlo na 20 zbrusu nových stříbrných trumpet! A to jistě není zdaleka všechno…

     

    Celkový odhad za svatbu z daní: 31,5 milionů liber (tedy 959 milionů korun českých)

     

    CELKOVÝ ODHAD »DLUHU« MEGHAN A HARRYHO: 44 MILIONŮ LIBER (TEDY 1,3 MILIARD KORUN ČESKÝCH)

    První společná projížďka novomanželů ulicemi Windsoru
    Autor: Reuters

    Fotogalerie
    121 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 9

Milla: Dík.Samozřejmě že je to Charlesův syn.Jenže čím by si pak villon zajistil pozornost?

(06. 06. 2021 13:29)

Milla: Aha.Evidentně nevíte nic moc o královské rodině a vůbec nic o jejím finan­cová­ní.Po­chybu­ju že byste za ty ubohosti dostal ban ráno,v poledne nebo v noci.

(06. 06. 2021 13:27)

sepia: Už by ich mohol konečne Charles odstrihnúť od koryta! By ma zaujimalo keby že nedostanú ani cent čím by sa Harrino živil.

(25. 05. 2020 23:35)

villon: To si mislíte špatně. Uberte na sebevědomý a smyřte se s tím že o mně nic nevíte. Ale abyste když tak mohl v budoucnu tyto znalosti použít oprávněně, tak vám prozradím, že bych toužil být nemanž synem jedině Lionela Mesiho nebo Elona Maska. Jedině tito dva mě jsou natolik na víši aby uspokojili moje intelektuální nároky a byli pro mne zároveň inspirací.
Jinak Hary se na fotkách co neprošli fotošopovím odd. Britiš royal propaganda depártmentu mnohem víc podobá svímu opravdovému taťkovy, rajťákovy royal cpt. Hewittovy, který když dal Dajáně čuchnout ke koňské hřívě tak mu okamžitě umdlévala v náručí (dalo by se to opsat i šťavnatěji ale nechci takhle brzi poránu riskovat banána).

(25. 05. 2020 08:46)

blamal: Nastesti si v GB umeji poradit sami s financovanim provozu kralovske rodiny. Ta se alespon umi chovat,mluvi velmi kultuvovane anglicky, venuje se mnoha charitativnim cinnostem, je uznavana doma i v zahranici a hlavne nekrade ze statniho rozpoctu a evropskych dotaci neuveritelne sumy, na ktere nema narok.

(24. 05. 2020 09:12)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy