Kensingtonský palác uveřejnil několik oficiálních fotografií z královských křtin. Snad nejkrásnější z nich je fotka, na které je zachycen kouzelný úsměv malého prince Louise. Autorem je Matt Porteous, který již královské děti fotil dříve. Další čtyři snímky ale pořídil Matt Holyoak, kterého si princ William (36) a vévodkyně Kate (36) vybrali poté, co byli unešeni jeho snímky k 70. výročí manželství královny Alžběty II. (92) a prince Philipa (97).

Právě panovnice s chotěm ovšem na křtinách pravnoučka Louise chyběli, ačkoliv obřadu jeho starších sourozenců prince George (4) a princezny Charlotte (3) se zúčastnili. Královna měla jiné závazky a nemohla se dostavit z časových důvodů a její muž se už před časem rozhodl, že odchází do důchodu a oficiální akce tak navštěvovat nemusí, pokud nechce.

Ovšem dvojice tak samozřejmě chyběla i na fotografiích, což se hodně odrazilo na jejich podobě. Dokonce tak kvůli tomu na nich vůči královské rodině převládali Middletonovi, tedy příbuzní Kate. Zatímco vévodkyně, princ a jejich tři ratolesti se v rámci focení usadili na pohovku, zbytek rodiny stál za nimi. Vpravo stál vousy zarostlý bratr Kate James Middleton (31), vedle těhotná sestra Pippa (34) s manželem Jamesem Matthewsem (42) a dále rodiče vévodkyně Michael (69) a Carole (62) Middletonovi.

Teprve vedle nich byli zástupci královské rodiny, hrdý dědeček Charles (69) s manželkou Camillou (70) a strýček s novou tetičkou – princ Harry (33) s chotí Meghan (36). Novopečená vévodkyně ze Sussexu tak nechyběla, ačkoliv se do rodiny přivdala teprve v květnu. „Všichni byli tak uvolnění a v dobré náladě, bylo to absolutní potěšení. Jen doufám, že jsem alespoň část té radosti zachytil,“ popsal atmosféru fotograf. Pro něj se jednalo o první focení královských křtin, jelikož obřad prince George fotil před lety Jason Bell, na křtu Charlotte zase fotograf zesnulé princezny Diany (†36) Mario Testino (63).

Okouzlující rošťanda Charlotte

Další snímek pak zachycuje už výhradně členy královské rodiny. 12týdenní Louis sice údajně prospal skoro celý obřad a i během fotografování se mu ještě zavírala očka, ale když už oči otevře, stojí to za to. Zde se dívá směrem k sestřičce Charlotte, která ho drží za ručičku a s láskou se na něj směje. Zřejmě z ní roste dokonalá starší sestra. Princ George si naopak na fotce sourozenců nevšímá a roztomile se kření a pohledem sleduje zřejmě něco, čím fotograf upoutával jeho pozornost.

Třetí fotografie už zachycuje pouze Williama, Kate a jejich tři děti. William na ní jednou rukou drží za rameno synka George, který se tu tváří trochu zaraženě a stydlivě, druhou rukou objímá manželku Kate. Ta má v náručí Louise, který zvědavě zvedá oči vzhůru. Princátko má na sobě repliku tradičního roucha, které měla na svém křtu královna a po ní i její děti a vnoučata. Jelikož látka originálu už začínala být choulostivá, v roce 2008 byla vytvořena kopie na pohled nerozeznatelná.

Princezna Charlotte navíc neodolala a jemné látky roucha se během focení trochu dotýkala, jako by se pod ní snad chtěla schovat. Navíc jí u toho svítila očička, jako by zrovna promýšlela, co za lumpárnu provede. Ostatně svou ráznou povahu už na křtu předvedla, když dvěma slovy uzemnila přítomné novináře.

Poslední fotografie zachycuje jen Kate v náručí se synkem, který se svými modrými kukadly se zájmem dívá na svět. Kate se na něj dívá s takovou láskou, jak to dokáže snad jen hrdá maminka.

VIDEO: Vévodkyně Kate promluvila o duševním zdraví!

Fotogalerie
59 fotografií