"Mohu potvrdit, že královna minulý měsíc úspěšně podstoupila krátký plánovaný zákrok při léčbě šedého zákalu," řekl mluvčí paláce agentuře Reuters. Královna, která je na trůnu více než 66 let a ve svých 92 letech je nejstarší panovnicí na světě, podle agentury Press Association podstoupila nejběžnější operaci ve Spojeném království v londýnské soukromé nemocnici krále Edwarda VII.

Kvůli zákroku nemusela rušit žádné ze svých reprezentačních povinností, i když při nedávných akcích byla spatřena ve slunečních brýlích. Alžběta II. se dnes - s úsměvem a bez brýlí - objevila na zahájení výstavy ve Westminsterském opatství, spolu se svým synem a následníkem trůnu princem Charlesem. Na veřejnosti se ukáže i v sobotu na oslavě svých narozenin.

Narodila se sice 21. dubna, ale narozeniny slaví v červnu, kdy je větší pravděpodobnost příznivějšího počasí pro přehlídku, která oslavy provází. Královna se i přes svůj vysoký věk těší pevnému zdraví, každý rok zvládá stovky akcí. Jen předloni vynechala vánoční mši ve své venkovské rezidenci Sandringham na východě Anglie, které se účastní s rodinou.

Tehdy se ještě zotavovala ze silného nachlazení. V roce 2013 necelé dva dny strávila v londýnské nemocnici kvůli střevním potížím. Tehdy se psalo, že v nemocnici byla poprvé za posledních deset let.

Fotogalerie
25 fotografií

Video
Video se připravuje ...

Miloš Zeman u Alžběty II.: To je moje žena a dcera, hlásal hrdě! ČTK/AP