Testino je známý zejména díky své práci s princeznou Dianou a také snímky královské rodiny. Nafotil například oficiální zásnubní portrét prince Williama (35) a vévodkyně Kate (36) nebo křtiny jejich dcery, princezničky Charlotte (2).

Kauzu kolem něj ovšem nyní rozpoutal článek zveřejněný minulý týden v New York Times, v němž zazněla drsná obvinění jeho někdejších asistentů a modelů, kteří s ním dříve spolupracovali. Podle nich je měl fotograf původem z Peru už zhruba od 90. let nutit, aby se podřizovali jeho sexuálním choutkám.

„Byl to sexuální predátor,“ uvedl model Ryan Locke. Asistent Hugo Tillman pak promluvil o tom, jak po něm Mario údajně chňapl přímo na ulici a snažil se ho políbit. Jindy ho prý zase vehnal do postele a nechtěl ho odtamtud pustit, dokud nepřišel další člověk a neodtrhl ho. „Sexuální harašení byla neustálá realita,“ tvrdí další asistent Roman Barrett.

Kromě Testina byl podobně očerněn také zkušený fotograf Bruce Weber (71), na jehož nepatřičné chování si stěžovalo hned 15 mužských modelů. Zatímco Weber všechno popřel, Testino se k případu zatím nevyjádřil. Jeho právníci pouze uvedli, že muži, kteří obvinění vznesli, nejsou považování za spolehlivé.

Nařčení měla ovšem za následek, že oba dva přišli o práci. Spolupráci s nimi totiž ukončil slavný časopis Vogue a podobně se k situaci postavily i další módní tituly. „Ve světle hluboce znepokojujících obvinění v New York Times od teď v dohledné budoucnosti nebudeme uvádět žádnou novou práci s Brucem Weberem či Mariem Testinem,“ uvedl představitel vydavatelství Condé Nast, pod nějž Vogue spadá.

K případu se vyjádřila také umělecká ředitelka Anna Wintour (68), pro níž bylo „velmi těžké a srdcervoucí“ slyšet obvinění proti jejím „osobním přátelům“ a nějak jim čelit. „Přistupuji k tomu ale velmi vážně, a tak jsme se v Condé Nast rozhodli naše pracovní vztahy s oběma fotografy zatím zastavit,“ nechala se slyšet.

VIDEO: Giorgio Armani hovoří s Mariem Testinem na Vogue party.

Video
Video se připravuje ...

Giorgio Armani hovoří s Mariem Testinem na Vogue party. Gabi Röhrichová

Fotogalerie
33 fotografií