Philip, jenž je sám potomkem šlechtického rodu, se narodil 10. června 1921 na Korfu. Jeho babička z matčiny strany byla vnučkou britské královny Viktorie. Kvůli vzpouře v Řecku musel idylický středomořský ostrov ve 20. letech uplynulého století opustit a spolu s rodinou zamířil nejprve do Paříže, odkud po rozvodu rodičů odešel k příbuzným v Německu a Británii.

V anglickém Dartmouthu Philip vystudoval námořní akademii a za druhé světové války povýšil na poručíka. Už v době studií se do Philipa zamilovala jeho vzdálená příbuzná, korunní princezna Alžběta. Kvůli svatbě, kterou si Alžběta prosadila i přes rezervovaný postoj rodičů, konvertoval Philip k anglikánské církvi, vzdal se řecké i dánské koruny a přijal poangličtěnou verzi jména své matky – Mountbatten.

V hodnocení prince Philipa, který s královnou Alžbětou II. zplodil čtveřici potomků, není britská veřejnost jednotná. Zatímco část Britů oceňuje způsob, jakým se zhostil nesnadné role královnina manžela, jiní mu vyčítají někdy až příliš přímočarý humor i údajné pedantství, s nímž přistupoval k výchově svých dětí. Princ Philip je služebně nejstarším partnerem vládnoucího monarchy a také nejdéle „sloužícím“ manželským partnerem v historii britských panovníků. Britská královna Alžběta II. nastoupila na trůn v roce 1952 a letos v dubnu oslavila devadesátiny.

Fotogalerie
27 fotografií