Od rozvodu prince Charlese a princezny Diany byl vztah mezi oblíbenou členkou britské královské rodiny a panovnice královny Alžběty chladný. Když Diana zemřela, Alžběta se dlouhou dobu nechtěla, o její smrti vyjadřovat. Po nátlaku médii se nakonec rozhodla promluvit, ale od té doby se o své bývalé snaše zmiňuje jen zřídka kdy.

Jenže nové fotografie, která před nedávnem unikly na veřejnost, dokazují opak. Krásná Diana na nich kráčí ve svatebních šatech po boku královny a vypadají, jako dvě kamarádky. Jaký tedy byl ve skutečnosti jejich vztah?

Když se Diana v roce 1986 rozvedla s následníkem britského trůnu princem Charlesem, začala mezi anglickou panovnicí a oblíbenou princeznou „tichá válka.“ Ale byl takový od samého začátku?

Bylo jí devatenáct a mladá Lady Diana Spencerová se vydala na návštěvu za královskou rodinou na jejich skotský zámek Balmore. Na první pohled všechny okouzlila a královnu Alžbětu především.

Byla krásná, tichá a pocházela z aristokratické rodiny. Její otec byl v letech 1952 až 1954 královským podkoním a její babička Ruth Fermoy byla dobrou přítelkyní Královny Matky.

Diana byla skvělou nevěstou pro dědice trůnu. Vyrůstala v Park House se svými sourozenci a královna jejich rodinu často navštěvovala.

„Je jednou z nás,“ napsala panovnice své přítelkyni. „Mám ráda všechny Spencerovi děvčata,“ pokračovala blaženě, že našla vhodnou manželku pro svého syna.

Svatba se konala v kostele Svatého Pavla v červenci roku 1981. Budoucí britskou královnu sledoval celý svět. Okázalost a honosnost svatebního ceremoniálu byla větší, než samotná korunovace královny. Vdavky následníka trůnu s tehdy neznámou dívkou sledoval celý svět.

Tehdy na budoucí královně lidských srdcí Dianě bylo vidět nepředstavitelné štěstí. Do Charlese byla zamilovaná a brala si prince! Každá dívka o takovém manželovi sní, jenže Diana si nedokázala představit, co takové manželství obnáší. Královna ano.

V mladé Dianě viděla dívku, která je perfektní pro jejího syna, coby budoucího krále, ale neviděla její emocionální problémy.

Diana a královna Alžběta byly naprosto rozdílné. Princezna byla hrozně naivní, žila pro teď a tady a nebyla zvyklá na příval zájmu veřejnosti a nepotrpěla si na oficiality. Myslela si, že mladou princeznu naučí, jak se má správná budoucí královna chovat a naivní dívka ji bude poslouchat. Jenže Diana byla zvyklá, dělat si, co chce.

Když měla povečeřet s Alžbětou, vymluvila se na neexistující kamarády.

Čím větší byl o budoucí královnu zájem, tím víc se uchylovala do soukromí. Trpěla bulimii a depresemi.  Po oznámení těhotenství, byl zájem tisku nesnesitelný. Královnin tajemník si pozval novináře a požádal je, aby se drželi zpátky. Ale marně. Mladá princezna dál plnila titulky novin.

Dvaaosmdesáté narozeniny Královny Matky se slavily křtem prince Williama, tehdy už princezna Diana trpěla těžkými psychickými problémy. Po křtu prohlásila, že se tam cítila odstrčená . O dva roky princezna otěhotněla podruhé. Během těhotenství prohlásila, že není žádnou výrobní linkou.

Tehdy mezi princeznou Dianou a královnou Alžbětou začaly vznikat první rozpory. Diana se začala vymykat královnině kontrole. Neoblékala se podle pravidel, nechovala se podle pravidel, naprosto ignorovala vše, co po ní královna požadovala. Svými vrtochy si ovšem získala lásku anglického lidu a později lásku celého světa.

Pak přišla manželská krize. Princ Charles miloval lov, Diana ho nesnášela. Manželé se neustále hádali a Dianino chování bylo nevyzpytatelné. A tak následník trůnu od manželských hádek utíkal pryč. Znovu se setkal se svou starou láskou Camillou Parker Bowles.

To byla pro Dianu poslední kapka. Pro Charlese však bylo poslední kapkou manželčino prohlášení, že ji královská rodina nechala odposlouchávat tajnou službou. Tehdy sbalil sebe a své syny a na víkend odjeli na lov do sídla v Sandringhamu.

Odtamtud volal své matce, aby ji vypověděl o posledním šíleném počinu své manželky: „Neuvědomuješ si to? Ona šílená, šílená, šílená!“ křičel do telefonu.

To znamenalo konec manželství. Manželé nejprve žili odděleně a po dlouhém řízení byli rozvedeni.

Diana se po vystoupení z královské rodiny stala nejznámější osobou na světě. Věnovala se charitě. Bojovala proti nášlapným minám. Navštívila několik rozvojových zemí světa. Titulky stran po světě plnila fotografie, kde Diana sedí na posteli člověka nakaženého virem HIV a hladí mu ruku.

Od doby kdy se Diana zasnoubila s princem Charlesem, neustále plnila titulky novin. Po rozvodu je snad plnila ještě víc.Velkou pozornost na sebe strhla, když si našla novou lásku Dodiho Al-Fayeda, pár se měl údajně brát a jel si odpočinout nejprve k moři a později do Francie.

Do Paříže přijeli 30. srpna 1977. Tam už na ně čekal zástup bulvárních novinářů bažících po další princeznině senzaci. Diana s Dodim se ani nemohli v klidu navečeřet ve vyhlášené restauraci The Ritz.

Zoufalí milenci se před nimi snažili utéct zběsilou jízdou Paříží. Údajně opilá řidič vjel do tunelu poblíž Place de l´Alma a boural. Všichni tři pasažéři byli mrtví.

Zpráva nehody princezny se šířila rychle. Když o ni slyšela Královna Alžběta, údajně řekla: „Někdo musel poškodit brzdy.“

Pak se dlouho o smrt princezny nechtěla vyjadřovat. Se svým manželem princem Phillipem utekla na venkov. Tlak novinářů ji ale nakonec donutil předstoupit před truchlící lid. V černých šatech procházela mezi kupami smutečních květin.

Malá holčička jí podala pět rudých růži. „Chceš, abych je tam položila za tebe?“ zeptala se jí panovnice. „Ne, Vaše Veličenstvo,“ odpověděla jedenáctiletá dívenka. „Jsou pro vás.“

Pak pronesla o smuteční řeč. O sedm let později, když se otevřela fontána věnována Dianině památce řekla: „Dny, které následovaly po Dianině smrti, budou v mé paměti navždy. Její smrt je obrovskou ztrátou pro mou rodinu a národ.“

Fotogalerie
27 fotografií