V ulicích Amsterodamu zaplavených národní oranžovou barvou jsou statisíce přihlížejících, kteří se loučí se svou milovanou královnou Beatrix. Ta dnes po 33 vládnutí předala vládu svému staršímu synovi Willemu-Alexandrovi, který je od roku 1890 prvním mužem v čele království.

Na oslavy se celé Nizozemské království připravovalo měsíce. Nejdůležitější část odstartoval velkolepý banket, který se uskutečnil večer před korunovací nového krále v prostorách zrenovovaného národního muzea Rijksmuseum v nizozemském Amsterodamu. Květinami nadmíru vyzdobené tabule, které byly dlouhé desítky metrů, se vinuly výstavními místnostmi. Královna Beatrix byla posazena pod jeden z nejznámějších obrazů Rijksmusea, Rembrandtovu Noční hlídku. Celovečerní hlídku přímo za královnou držel do červené uniformy oděný služebný.

Nechyběl monacký princ Albert, následník britského trůnu, a dlouholetý marný čekatel Charles s chotí, přijely také korunní páry ze Španělska, Dánska či Švédska, ale také Japonska či Maroka. Přijeli také čelní představitelé Evropské unie nebo bývalý šéf OSN Kofi Annan. Celkem bylo pozváno na deset tisíc hostů.

Abdikace, pak korunovace

Královna Beatrix krátce po 10. hodině dopolední v královském paláci v Amsterodamu podepsala abdikační listiny a předala tím vládu svému synovi, který bude po . "Předávám vládu mladší generaci, mému nejstaršímu synovi," pronesla královna Beatrix na začátku abdikace.

Willem-Alexander (36) pak bude odpoledne uveden na trůn v sousedním gotickém chrámu Nieuwe Kerk. Přísahu složí za přítomnosti oficiálních hostů včetně zástupců královských rodů ze zahraničí a poslanců obou komor parlamentu.

Mladší princ stále v kómatu

Willem-Alexander se tak stane nejmladším monarchou Evropy. Slavnosti korunovace však bude halit temný stín. Obřadům totiž nebude přítomen bratr budoucího krále, princ Friso. Ten už od února 2012 leží v kómatu poté, co ho v rakouských Alpách zasypala lavina.

Král byl rebel

Budoucí král musel hodně zapracovat na tom, aby zlepšil svou pověst, kterou mu pošramotila studentská léta, kdy byl nechvalně známý holdování alkoholu, zejména piva. Korunní princ je pilot a je členem Mezinárodního olympijského výboru. V roce  2002 si vzal za ženu Argentinku Maximu Zorreguit, bývalou bankéřkou, s níž má tři děti.

Fotogalerie
24 fotografií