Královna pravidelně slaví narozeniny a výročí na počátku června, protože v tomto období je v Británii statisticky nejhezčí počasí. Včera ovšem jako obvykle pršelo, což Londýňanům nijak nevadilo – nadšeně mávali královské bárce a zplna hrdla křičeli. „Museli byste tu být s námi, to nadšení nelze popsat,“ hlásila BBC.

Největší flotila na Temži za několik staletí proplula odpoledne celým městem. Poblíž katedrály svatého Pavla ji přivítala monstrózní černobílá fotografie z roku 1977, kdy Alžběta slavila 25 let na trůnu. Byla veliká jako několik domů. Herci Národního divadla proběhli po střeše s maskulaturou koně, který se na pozdrav vzepjal na zadní. Představení prý nacvičovali devět měsíců.

Londýnská filharmonie zahrála píseň »Singing In The Rain« (Zpívání v dešti). Královna si za celou dobu ani na chvíli nesedla a po celou dobu mávala. Kolem se kolébala plavidla všech tvarů, z nichž mnohá by se za jiných okolností jistě převrhla. Slavná »bariéra na Temži« však pro včerejšek zvedla stavidla, čímž zmírnila proud v centru. Flotila nakonec pojmula asi 20 tisíc lidí, podle BBC nejvíce za 350 let. Pohybovala se rychlostí 7 kilometrů za hodinu.

Skoro milion diváků mávalo z břehů. Zvonily zvony a zněly dudy. Vzduch na chvíli prořízl i výkřik imáma z jakési mešity. Organizace celé události přišla asi na deset milionů liber a zaplatili ji soukromí sponzoři. Bezpečnostní opatření v ulicích, kde se konaly happeningy, ovšem půjdou z rozpočtu města.

Fotogalerie
21 fotografií