Královna Viktorie má 1064 potomků

Britská panovnice Viktorie, která vládla v letech 1837 až 1901, je praprababičkou současné královny Alžběty a také předkyní dalších stovek šlechticů po celé Evropě. Následkem složité sňatkové politiky mezi ně patří norský král Harald V., španělský král Juan Carlos I., švédský král Karel XVI. Gustav, dánská královna Markéta II. (a samozřejmě jejich děti). Potomci Viktorie vládli ve 20. století také v Jugoslávii, Rumunsku a Řecku.

Tři nejméně známé monarchie v Evropě

Jmenují se Jersey, Guernsey a ostrov Man. Tyto ostrovní země v Lamanšském průlivu a Irském moři mají vlastní hlavy státu, kterými jsou vévoda normanský a pán Manu. Až na to, že ve všech případech jde o britskou královnu Alžbětu II., která tak má o několik titulů navíc. Zmíněné ostrovy jsou ovšem formálně samostatné a nejsou ani členy Evropské unie.

Vymřelé monarchie – opravdu mrtvé?

V Evropě žijí asi dvě desítky monarchů, kteří se nazývají »následníky trůnu«, ač jejich trůn dávno zanikl. Patří mezi ně korunní princ jugoslávský Aleksandr II., černohorský princ Boris, bulharský car Simon II. (ten zastával asi čtyři roky funkci premiéra), řecký korunní princ Pavlos a koneckonců i nedávno zesnulý člen Evropského parlamentu Otto von Habsburský, který má pět dcer a dva syny. Ve většině evropských zemí existuje nějaká monarchistická strana, která bojuje za obnovení království.

Skutečný britský král pase ovce v Austrálii

Britský historik Tony Robinson učinil objev – jeden z anglických králů v 15. století (Eduard IV.) nebyl biologickým dítětem svého otce. Všichni jeho potomci, včetně Alžběty II. a Charlese, jsou proto technicky vzato nelegitimními panovníky. Robinson se vydal po stopách právoplatného dědice trůnu a našel ho až v australské buši. Michael Abney-Hastings přijal zprávu o svém skutečném poslání s radostí, ale s Alžbětou se o trůn zatím soudit nehodlá.

Fotogalerie
5 fotografií