Největší rozruch je přímo před Westminsterským opatstvím, kde proběhne samotný obřad. Naproti přes ulici vyrostlo stanové městečko plné nadšenců z různých koutů světa držících vlaječky s portréty obou snoubenců nebo různými transparenty.

V úterý jsem se vzbudil a od té doby mluvím s novináři

John Loughrey dorazil před místo konání sňatku Williama a Kate jako uplně první. Se spacákem a v čepici s britskou vlajkou si před opatstvím ustlal již v pondělí. „Když jsem se v úterý ráno vzbudil, všude kolem mně byli novináři. Rozhovory jsem dával 12 hodin v kuse,“ vypráví John, který je obrovský fanoušek Lady Diany.

A právě kvůli ní přespává před opatstvím v tričku s portréty Willa a Kate, na který ručně fixou připsal „Diana by byla hrdá“. Připraveny má i dárky: plyšového medvídka a obrovský prsten. „Jsem tu od pondělí a budu tu celých sedm dní. Budu slavit stejně jako lidé po celém světě!“ vypráví své plány podivínský hubený chlapík ověšený portréty královských snoubenců.

Sto rozhovorů denně

„Do Londýna za příbuznými jsem z Kanady přiletěla před týdnem, teď tu sedím asi hodinu,“ svěřila se Kanaďanka Sheela s obrovským kloboukem, který díky barvám a javorovému listu jasně naznačoval, odkud pochází. Se svou dcerou Sarah vysedávala přímo na kraji stanového městečka. „Jo, měly jsme kliku, že jsme se sem ještě dostaly a našly místo, moc se těšíme na zítřek, bude to krása,“ dodává.

Mezi stany, karimatkami, dekami a spacáky se proplétají stovky běžných zvědavců s foťáky a samozřejmě i novináři z celého světa. Ze stanujících se staly přes noc téměř celebrity. „Celý den tu sedíme, popíjíme a dáváme rozhovory novinářům, dnes jich bylo více než sto,“ směje se Cathy z kanadského Ontaria, která se před Westminster Abbey usadila již ve středu. „Doufám, že odsud něco uvidíme a pořídíme hodně fotografií... o tom to je,“ ukončuje náš rozhovor usměvavá Kanaďanka.

Vodka s džusem, pohoda...

Dana z Connecticutu si pochvaluje úžasnou atmosféru, která mezi královskými fanoušky panuje. Během našeho rozhovoru ji dokonce jedna ze „sousedek“ přinesla plyšáka jako suvenýr. „Prostě jsme se tu sešly a ihned se z nás staly přátelé. Sedíme si tu, povídáme si o všem možném a užíváme si. Je to skvělé,“ vypráví své dojmy Dana v mikině s královskou korunou a vlaječkou Spojených států na hrudi.

Na tváře si parevnými pastely napsala USA. „Jsem tu od středy, přišla jsem asi v šest ráno. Musím říct, že v noci je pořádná zima!“ dodává. Ve čtvrtek odpoledne bylo v Londýně pěkně slunečno, avšak páteční předpověď hrozí deštěm.

Trojice dívek z Wallesu si na ulici udělala maškarní večírek. Na skládacích židličkách slečny vysedávaly s papírovými maskami prince Williama, královny Alžběty a Kate Middleton. K tomu ve velice dobré náladě po asi dvou hodinách „ubytování“ popíjely vodku s džusem. „Bude to tu fakt velký, snad uvidíme i nějaký naše celebrity,“ pochychtávaly se Vicky, Naomi a Lisa.

Fotogalerie
20 fotografií