U paní prezidentky rozhodně nejde jen o hlavu, ale i způsob prezentace sázející na ženskost, která je protipólem militantního mužství, aniž by tím její apel názorů, vidění světa ztrácel na váze.

Zuzana Čaputová zkrátka nepatří k (nejen) političkám, jež se svým vzhledem nešťastně snaží podobat teritorium moci ovládajícím mužům a stávají se z nich bytosti lidově zvané babochlap. Troufám si tvrdit, že i to je jeden z důvodů, proč s ní mnoho žen sympatizuje a dalo jí hlas. S jejím příběhem rozvedené matky dvou dcer i lookem se dokáží ztotožnit. Festovní postava zrající ženy středního věku pak nahrává dojmu solidnosti, konejšivého mateřství.

Paní prezidentka ikonou módy rozhodně není, v sofistikovanosti outfitů má rezervy, ale v jejím postavení daném lady stylu si vede dobře. Korpulentnost Čaputové výběr garderoby sice poněkud omezuje, ale nadčasové šaty v princess střihu, s délkou kolem kolen a tříčtvrtečními rukávy jsou správnou volbou, která se pomalu, ale jistě stává značkou jejího formálního šatníku.

Bez výhrad v podstatě jsou i oblíbené syté pastely, šťavnatá purpurová, červená či modrá, jež jejímu fenotypu svědčí. Mimochodem stávající hlava slovenského státu na téma purpurová podle zdrojů poznamenala: „Tato barva je pro političku skvělou volbou. Symbolizuje totiž důstojnost, hrdost, vznešenost. Působí povzbudivě a je spojena s představou spravedlnosti a majestátu, sebevědomí bez střetů, klidu a příměří.“

Čas inaugurace
Autor: profimedia.cz, čtk

Čas inaugurace

Chomoutový lem lodičkového dekoltu, jenž nápaditě přechází do švu rukávu, opticky vyrovnává korpulentnost, která je od pasu dolů patrná. Kouřový pastel prezidentce svědčí, luxusní kabelka jednobarevný monolit šatů a bot správně osvěží.

Známka: 1

Cestou black and white
Autor: profimedia.cz, čtk

Cestou black & white

Tubové, oproti bokům štíhlý pas zdůrazňující pouzdrové šaty představují klasiku, stejně jako hrubě tkaný kabátek chanelovského stylu. Vyváženou hru s kontrastem bílé a černé nenásilně umocňuje značková taška a jehlové lodičky.

Známka: 1

V rámci civilu
Autor: profimedia.cz, čtk

V rámci civilu

Příjemně minimalistické střevíce, nesmrtelné kalhoty s cigaretovými nohavicemi plus halena suplující blůzu či košili. Šmolkově modrý, celek barevně osvěžující svrchník... K příležitosti patřičná ležérní elegance, která neurazí ani nenadchne. Dcery i partner, jež jsou součástí prezentace, si stojí s outfity hůř. I jejich oblečení by měli image makeři ohlídat. Ve světě taková praxe ve volebním tažení je.

Známka: 3

V hlavní roli plášť
Autor: profimedia.cz, čtk

V hlavní roli plášť

V druhém kole prezidentské volby se úspěšná kandidátka objevila ve velkoryse střiženém, folklórní výšivkou v lemu zdobeném kabátu z dílny slovenské návrhářky Petry Toth. Černý základ včetně doplňků je k němu dobrou volbou, ale taška přes rameno stylově nesedí. Tento model vyžaduje zcela jednoduchou kabelku s ouškem do ruky.

Známka: 2-

Stopa černé
Autor: profimedia.cz, čtk

Stopa černé

Černá není pro Zuzanu Čaputovou tabu. Zvolila ji pro jedno vystoupení v TV studiu. Pas přestřižením zdůrazňující sukňový kostým francouzského stylu postavě nositelky svědčí. Hladký top ve výstřihu je však chybou. Kabátek měl být rovnou na těle a pokud byl šálovým límcem ověnčený dekolt neúnosný, měl být více uzavřen.

Známka: 2-

 

Fotogalerie
6 fotografií