Předepsaný oděv na ples je železnou tradicí daný, v podstatě neměnný, i když se v současnosti stává uvolněnější a konzervativní vizi konkuruje modernější pojetí. Přesto bez výhrady platí, že povinným dress code je Black Tie (Cravate Noir), tedy smoking. U VIP bálů případně i White Tie (Cravate Blanche), což znamená méně frekventovaný frak se všemi příslušnými doplňky.

U žen přichází v úvahu jen dlouhá toaleta. Tzv. malé večerní, společenské koktejlky, jež Black Tie jindy připouští, jsou (měly by být) tabu. Střih róby musí umožňovat pohyb při tanci, nijak jej neomezovat. Vkusná opulentnost je u plesové kreace žádoucí. Zde se snese víc než v případě slavnostních premiér, banketů, či jiných s Black Tie, White Tie svázaných událostí.

 

Zároveň je důležité vzít na vědomí, že i v případě bálů existuje první liga a vesnická divize, s nadsázkou řečeno. A také jsou tu frekventované maturitní plesy, jež ve své četnosti nejvíce prověřují míru kultivovanosti a znalosti etikety napříč společenskými kastami. Každopádně se vždy jedná o výjimečnou, z běžných dnů vybočující událost. Maturantky by měly mít dlouhou nijak přehnaně opulentní róbu. Mladíci smoking oblékat nemusí, ale černý formální oblek určitě. Totéž platí pro otce a jiný pánský doprovod. U matek a jiných přihlížejících pozvaných žen je vhodná střízlivá dlouhá róba, ale i malé večerní.

Černý oblek, dlouhé šaty či koktejlky ke kolenům platí, i když se jedná o plesy spolků na maloměstech či vesnicích. Jinak je nenazývejme bálem, ale tancovačkou.

Černé silonky jsou neodpustitelným hříchem. Minišaty velkým přešlapem. A součástí plesového outfitu je i svrchní oblečení. Alespoň klasický elegantní svrchník. Péřové kabáty, buransky navrstvené bundy, parky na obleky jsou zcela nepřípustné jako igelitky se společenskou obuví nazouvanou u šaten místo kozaček, leckdy děsivých válenek.

Pavlína Němcová: Sofistikovaná říza
Autor: Herminapress.cz

Pavlína Němcová: Sofistikovaná říza

Bývalá, ve světě úspěšná, topmodelka se v odívání nemýlí. Bez chyby je i rozvolněná plizovaná říza ve slušivém pudrově meruňkovém odstínu s asymetrickým ramínkem a působivou mašlí s dlouhým s róbou splývajícím pruhem úvazu. Barevně zajímavým prvkem je i pink psaníčko.

Známka: 1

Leona Machálková: Atak kanára
Autor: Herminapress.cz

Leona Machálková: Atak kanára

Zavedená muzikálová zpěvačka ikonou módy není, ale efektní toaletě z tuhého taftu s pompézní zvonovou sukní, aranžovaným dekoltem a zdůrazněným pasem s ozdobou dekorativní stuhy na mašli nelze nic vytknout. Blond vlasy militantnost ostře žluté tlumí, náramek je přebytečný a rumělkový lak na ploše šatů křičí, s jejich barvou neladí. Měl být neutrální.

Známka: 2

 

Jitka Schneiderová: Hollywoodská liga
Autor: Herminapress.cz

Jitka Schneiderová: Hollywoodská liga

Prezentaci na gala akcích nepodceňuje. Model z bohatě vyšívaného, reliéfními cingrlátky posetého transparentního materiálu je bezesporu jedinečný. Jeho naprosto jednoduchý střih vyvažuje zdobnost látky, sametová vsadka je dalším neotřelým akcentem. Decentní make-up dobře zvolený a kabelka s kreací elegantně splývá.

Známka: 1

Nikol Švantnerová: Nepovedený tah
Autor: Herminapress.cz

Nikol Švantnerová: Nepovedený tah

Česká Miss 2015 osobitým šarmem, vytříbeným vkusem a citem pro věc příliš nevyniká. Důkazem je i volba této na loňském Český ples v Obecním domě určené kreace. Kombinace dlouhé společenské sukně a odlišného, události podřízeného, topu tabu není, ale zde nepřesvědčuje. Ona sukně s průstřihem do pasu připomíná bohatě nařasenou svítivou oponu. Top vyznívá tvrdě a jemně vulgárně.

Známka: 3-

 

Tamara Kotvalová: Sexy ulita
Autor: Herminapress.cz

Tamara Kotvalová: Sexy ulita

Elitní podnikatelka si vypěstovala vytříbeným luxusem značkovaný lady styl, jemuž přitažlivá, nijak vyzývavá ženskost nechybí. Ve stejném duchu se nese i do vlečky přecházející róba ze zlatavými pajetkami poseté krajky s cudně uzavřeným průkrčníkem a dlouhými rukávy dávající prostor vyznít smyslným křivkám figury.

Známka: 1

Petra Svoboda: Stopa víly
Autor: Herminapress.cz

Petra Svoboda: Stopa víly

Spojení nažloutlé smetanové a bleděmodré působí půvabně. Lehounký a splývavý společenský šifon či voál přispívají k dojmu vzdušnosti. Jsou opakem hutných tkanin, ornamentálně vyšívaných látek, transparentů s aplikací krajky, které ve své oblíbenosti a četnosti nudí. Živůtek z pásů překřížené látky má erotický náboj a tvrdý kontrast černé kabelky kupodivu nevadí.

Známka: 1

Eliška Dospivová: Vektor extravagance
Autor: Herminapress.cz

Eliška Dospivová: Vektor extravagance

K elitním bálům s kreditem vídeňského plesu v Opeře V.I.P výstředníci náleží. Jsou jejich atraktivním kořením. K takovým excentrikům náleží i exmanželka miliardáře Dospivy. Stylistická ve stříbře vyvedená etuda v podobě jedinečného pouzdra šatů, s nimi perfektně vyladěných, elegantně splývajících doplňků včetně Maty Hari hodné čelenky, je skvělou připomínkou omamné doby Velkého Gatsbyho.

Známka: 1

 

Fotogalerie
8 fotografií