Centrem dění mezinárodního, od 25. – 29.10. probíhajícího Designbloku je opět Průmyslový palác na pražském Výstavišti v Holešovicích. Jeho grandiózně velké prostory, piazetta před ním plus Lapidárium Národního muzea se stanou hlavní scénou konfrontace vizí českých a zahraničních designérů včetně oděvních návrhářů, neboť oděv je jednou z položek užitného umění, jež se dříve namísto designu nazývalo průmyslovým výtvarnictvím.

Kromě Výstaviště si o pozornost žádá unikátní expozice Manifest v historickém centru Prahy, Colloredo Mansfeldském paláci, představující různé vize designérské elity zastoupené čtrnácti tvůrci od nás i ze světa.

Nabídka je víc než lákavá

„Letošní výběr prezentujících se autorů, firem je především oslavou českého designu. Dali jsme prostor mezinárodní špičce stejně jako začínajícím kreativcům. Myslím, že letos prezentujeme to nejlepší, co český design může poskytnout,“ nechala se slyšet ředitelka Designbloku Jana Zielnski, jež spolu s kreativním ředitelem Jiřím Mackem na svět Designblok přivedla.

Mimořádný je i prostor, který dvacátý ročník festivalu věnuje prezentaci oděvní tvorby formou třídenního maratonu dvaatřiceti přehlídek zavedených i nadějných oděvních návrhářů od nás i ze světa. Včetně velmi zajímavé prezentace finalistů prestižní mezinárodní soutěže Diploma Selection, kterou Designblok ve spolupráci s EUNIC Cluster ČR již popáté pořádá.

Od čtvrtka do pondělí samozřejmě nechybí spousta doprovodných akcí, tematických, na současnou dobu reagujících přednášek zainteresovaných teoretiků i na procesu se podílejících umělců.

V programu Designbloku je též několik oděvních performancí v čele s projektem NADOTEK Liběny Rochové ve spolupráci s MUSOU.

Kudy a kam?

Superstudio v pravém křídlu Průmyslového paláce prezentuje novinky 80 tuzemských i zahraničních firem. Nábytek, svítidla, interiérové doplňky, ale i nový model letadla nebo speciální mobilní dům na kolech.

Openstudio, v levém křídle patří 148 designérům, studiím, školám a módním návrhářům, od nichž si návštěvníci budou moci jednotlivé kolekce na místě rovnou nakoupit. Také tu je výběr nejlepších evropských diplomových prací Diploma Selecion a platforma Reflex Stage s každodenním maratonem diskuzí a přednášek.

Prostor Lapidária Národního Muzea je Art House věnovaný uměleckému designu.

Barokní Colloredo Mansfeld palác v historické Karlově ulici patří expozici Manifest.

Proč na Designblok jít?

Důvodů je víc než dost. Například fakt, že je hravý. Pojí pragmatismus potřebné užitnosti s estetikou, povznášejícím uměním. Konfrontuje kreativitu Česka se světem. Inspiruje v souvislostech. Je edukativní. Přináší osvětu. Připomíná, že praktická každodennost krásu a jedinečnost nevylučuje. A osvětou v rámci podívané brousí hrany ke kýči a laciným efektům tíhnoucího buranství. 

Fotogalerie
22 fotografií