Odér mísících se parfémů, večerní toalety spolu s koktejlkami, nepatřičnými minisukněmi, nohavicemi s halenou... Obleky válcující Black tie předepsané smokingy. Leckdy černé džíny se separátním sakem stejné barvy a bílou košilí, která ignoraci etikety nespasí. A vidí se i (jako například loni na herečce Babčákové) i barevné punčocháče o síle 40 DEN… Ano i takové úlety český lev zažívá.

Video
Video se připravuje ...

Móda na Českých lvech: Issová přišla ověšená diamanty! Markéta Reinischová, Lukáš Červený

Také tu je napětí v sále při vyhlašování vítězů patnácti statutárních kategorií ověnčených křišťálovým lvem. Nervozita, zklamání, euforie. Smích i dojetí. Dlouhé i krátké, nudné i vtipné děkovací řeči. Přirozené či afektované, inteligentní či povrchní repliky moderátora…

Tak nějak lze obecně charakterizovat ceremoniál Českého lva, od nějž se očekává, že bude malým tuzemským Hollywoodem, v němž se nerozdávají zlaté sošky rytíře na cívce filmového pásu, ale křišťálová šelma, již máme jako stát ve znaku. Glamour iluze, velká móda, gala exhibice se s takovým podnikem samozřejmě pojí. Měla by.

Video
Video se připravuje ...

Rozverné sestry Vášáryovy: Magda a Emília poprvé spolu po 40 letech! David Turek

Step by step

Tolik teorie, ale co praxe? Prezidium ČFTA po odvolání svého ředitele, zakladatele a majitele ochranné známky Český lev, producenta Petra Vachlera, přemístilo ceremoniál z omšelé pražské Lucerny do Dvořákovy síně majestátního Rudolfina a nechalo se slyšet, že hodlá navrátit filmové ceně zaslouženou důstojnost, výjimečnost, kultivovanost. Kulisami a scénářem předávání cen počínaje, společenským dress code zúčastněných konče.

Jenže... Milé dámy a pánové, stále to není ono, dovolím si poznamenat na adresu ČFTA z pozice módní kritičky. I s ohledem na tuzemské poměry. Ale nutno dodat, že se situace lepší. Etiketu začínají (v podstatě musí) brát na Českém lvu na zřetel i bohémové z kategorie tzv. špinavých límečků.

Každopádně smokingů s motýlkem se Českému lvu stále nedostává. Ale přibývá jich stejně jako světlům ramp konvenujících toalet. Věřme tedy, že se nezvýší jen respekt ke společenským pravidlům, ale také vkus. Ostatně příchody do Rudolfina, pózování ve foyeru mnohé vypoví.

Doufejme, že Lucie Výborná, která večer Lva jako loni moderuje, si na afterparty neoblékne další šokující spacáček. Její rudý kostým od zn. CHATTY je dobrý, dost civilní, takže neválcuje dámy, jež si pro Lva na pódium přichází. Úžasný ale není, dovolím si podotknout.

Video
Video se připravuje ...

Moderátorka Lvů Lucie Výborná: Jak reagovala na kritiku, že večer byl trapný Markéta Reinischová, Lukáš Červený

P.S.

K letošním novinkám patří i rozhodnutí ČFTA ocenit i televizní tvorbu, což právem vzbudilo rozporuplné reakce. Nedivím se. A i já coby řadový divák tvrdím, že nominovat měli akademici, nikoli veřejnoprávní ČT, TV Nova, Prima, Barrandov plus HBO Europe. Tuzemské stanice totiž jmenovaly kdejaký škvár, a přestože ČFTA (nikdo přece nemohl vše shlédnout) výběr zúžila, i nemožný odpad může tvrdit, že byl nominován na Českého lva!

Video
Video se připravuje ...

Vojta Kotek s vnadnou maskérkou! Netočte jí výstřih! David Turek

Novácká Výměna manželek proti dokumentu Špátové, dějově zoufalý Přístav (Prima), katastrofální počin podprůměrného režiséra Tomáše Magnuska Stopy života II (Barrandov) a vedle nich ceněné Vraždy v kruhu (ČT) či Mamon (HBO Europe).

ČFTA se zkrátka v konceptu udílení cen za televizní tvorbu sekla. Stávající, zaniklé ceny TýTý připomínající model výběru Českého lva dehonestuje. Lev je o kvalitě, nikoli s ní často nesouvisející levné popularitě.

Jedno velké plus ale ČFTA patří: nezve na ceremoniál armádu modelek jako organizátoři významných plesů či jiných společenských taškařic.

Martha Issová a David Ondříček: Komplikované podání
Autor: Foto Blesk - Pavel Machan, Martin Hykl, Daniel Černovský

Martha Issová a David Ondříček: Komplikované podání

Populární herečka a úspěšný režisér jsou sehraní v životě i při gala událostech. On zvolil předpisový smoking a za nejlepší ženský výkon v hlavní roli za Sedmero krkavců nominovaná Martha oblékla oranžovou róbu od české návrhářské značky CHATTY z kolekce jaro/léto 2016. Tu doplnila šperky zn. DANI by Daniel K. Spojení barev je skvělé, kombinace materiálů zajímavá, ale komplikované členění živůtku pásy kůže plus vlající fábory látky jsou příliš.

Známka: 2

 

Tereza Voříšková: Slunečný bod
Autor: Foto Blesk - Pavel Machan, Martin Hykl, Daniel Černovský

Tereza Voříšková:Slunečný bod

I ona přišla na ceremoniál s nadějí na získání Českého lva za nejlepší ženský výkon v hlavní roli v milostném dramatu Laputa. Mimochodem, nadějná herečka do majestátního Rudolfina dorazila v civilu korunovaném teniskami a róba, kterou na místě oblékla, mezi ostatními čněla. Kanárkově žlutá plocha s díly stříbřitého transparentu plus černé linky v dekoltu rozhodně nepatří k standardu. Jen chůze v tomto příliš dlouhém modelu musí být poněkud riskantní.

Známka: 1

 

Zuzana Stivínová: Sofistikovaná pompa
Autor: Foto Blesk - Pavel Machan, Martin Hykl, Daniel Černovský

Zuzana Stivínová: Sofistikovaná pompa

Charismatická herečka umí. Má pro módu, styling události a dramatickou notu cit. Ne nadarmo ji magazín Elle zařadil mezi módní vůdce české scény. Světlé pouzdro minišatů s naaranžovanou řízou z průsvitného voálu je jedinečné. Bez ohledu na nezačištěné okraje látky, jež působí s norkovou štolou velmi dráždivě. Lodičky elegantně splývají s nohou, metalická lastura kabelky zaslouží palec nahoru. Tohle je model aspirující na nejlepší módní počin českého lva.

Známka: 1

 

Predrag Bjelac a Marie Perovič: Přes čáru
Autor: Foto Blesk - Pavel Machan, Martin Hykl, Daniel Černovský

Predrag Bjelac a Marie Perovič: Přes čáru

Srbský herec Bjelac byl oděný podle etikety a tu svou kreací ctila i jeho přítelkyně Marie, jež si pohrála s dramatickou kombinací black & white v ploše i detailu v podobě vyšívané náprsenky a diskutabilních vzorovaných punčoch v luxusních, neméně diskutabilních střevíčkách. Sukně z tuhého taftu vyznívá opulentně a blůza z průsvitného materiálu dokazuje, jak velkou odvahu (možná nedostatek soudnosti) dáma středního věku má. Náprsenka zepředu její ňadra možná kryje, ale ze strany to není žádná paráda.

Známka: 3

 

Alena Mihulová: Lvice večera
Autor: Foto Blesk - Pavel Machan, Martin Hykl, Daniel Černovský

Alena Mihulová: Lvice večera

Vdova po legendárním režisérovi Karlu Kachyňovi se dlouho ve společnosti ani na plátně neobjevila. A pak nedávno dostala šanci ve snímku Domácí péče, kde opět připomněla, jak skvělá je herečka. Za výkon v hlavní ženské roli byla nominovaná na Českého lva, jehož dostala. A na ceremoniálu překvapila i outfitem. Bílá toaleta s nařasenou látkou v pase a od kolen do zvonu rozvolněnou sukní byla o mnoho lepší, než kdy paní Alena předvedla. Náušnice a bižuterní perlový náramek sice nejdou příliš dohromady, ale jde o detail.

Známka: 2

Jitka Schneiderová: Malý Hollywood
Autor: Foto Blesk - Pavel Machan, Martin Hykl, Daniel Černovský

Jitka Schneiderová: Malý Hollywood

Za výkon ve vedlejší ženské roli ve snímku Ztraceni v Mnichově na Českého lva nominovaná herečka si prezentaci, jak mívá při společenských akcích ve zvyku, ohlídala. Přirozený účes, jemný, rudou rtěnkou korunovaný make-up nevtíravě dotahují róbu z kouřového hedvábí s pod boky spadajícím krunýřem z hrubé krajky. Monumentální, navýsost luxusní náhrdelník kupodivu toaletě nekonkuruje, ale dotahuje ji. Totéž platí pro kabelku i lak na nehtech. Do detailu odvedený styling, nutno říct.

Známka: 1