Dress code party naštěstí nesvazovalo žádné téma jako loni, kdy modely sešlosti diktovala éra Velkého Gatsbyho. Nepsané pravidlo velelo volit formální, kreativitou vyšperkovaný trés chic. Většina hostů, kde jádro zvaných se v podstatě nemění, cit pro věc měla. Variace na koktejlky vítězily nad velkými toaletami. A ty, jež je oblékly, většinou zvolily dlouhý model hodný glamour garden party. Žádné monstrózní kreace. Výjimkou byla Její Excelence Klausová v dramatické, operetní kostymérny hodné róbě, byť by měla jako bývalá první dáma a poté diplomatka výběr oděvu na společenské příležitosti skvěle odhadnout.

Jiří a Andrea Bartoškovi: Vychytaná ležérnost
Známka: 1

Jiří a Andrea Bartoškovi: Vychytaná ležérnost
Autor: Blesk - Jan Tůma

Prezident KVIFF správně sáhl po příjemně modrém, hruběji tkaném obleku. Nenucenost elegance potvrdil absencí vázanky a volbou drobně vzorované košile a mé plus má i za černé polobotky. Jsem ráda, že neobul, jak je nyní zvykem, hnědé střevíce. Paní Andrea naopak červenou variaci koktejlek nečekaně hnědými doplňky doprovodila a vyznělo to interesantně. Lépe než většinou preferovaný akcent tvrdé černé. Jen výrazných štepů na šatech, tašce i zajímavých botách mohlo být míň.

Livia Klausová s doprovodem: Varieté nevkusu
Známka: 4

Livia Klausová s doprovodem: Varieté nevkusu
Autor: Blesk - Jan Tůma

K mladé ženě vedle bývalé první dámy si dovolím krátce poznamenat, že si aranžovanou řízu s reliéfním lurexovým povrchem měla nechat na opulentní party Moët. Zde byla příliš. A ještě víc nepatřičná je toaleta paní Livie, jejíž agresivní fuchsiová by pro sporný efekt stačila. Ale zde se k působivému materiálu charakteru hedvábného šantungu ještě přidala nadbytečná flitrová výšivka na živůtku a zejména šílená dekorace kolem dekoltu. Velkým minusem jsou i boty, jež měla milosrdně krýt sukně na zem.

Libuše Šmuclerová a Dominik Hašek: Souhra v páru
Známka: 1

Libuše Šmuclerová a Dominik Hašek: Souhra v páru
Autor: Blesk - Jan Tůma

Zahájení festivalu si ani letos nenechali ujít generální ředitelka Czech News Center Šmuclerová plus její partner, legenda hokeje Hašek, kteří tento rok UniCredit Bank party rovněž nevynechali. On podobně jako řada jiných mužů vyřešil konvenci černým oblekem s bílou košilí a šarmantní nenucenost obstaral rozhalený límec plus mokasíny luxusní značky. Společenské akci konvenující jsou i šaty v trendy svítivé žluté s nápaditým akcentem kaskády volánů spadající z ramene k pasu. Kabelka je dobrým kontrastem k žluté a za ocenění stojí i dotek zlatavých sandálků popírajících urputnou vyladěnost v černém detailu.

Eliška Kaplicky: Omyl paní radní
Známka: 3

Eliška Kaplicky: Omyl paní radní
Autor: Blesk - Jan Tůma

Filmová producentka, majitelka obchodní společnosti Simply Cinema a členka správní rady nadačního fondu Kaplicky a nyní zastupitelka Hlavního města Prahy na slavnostní zahájení festivalu, kde byla velká toaleta namístě, oblékla minišaty s rozparkem ve výši rozkroku. A na party, jež tzv. black tie nevyžaduje, vyrazila v opulentně dlouhé, ke krku uzavřené róbě s vlečkou z vyšívaného šifonu, která její ženské postavě neprospěla. Udělala z ní k romantice tíhnoucí, doporučené oblečení nezvládající dámu hrající si na nevěstu.

Jana Švandová a Pavel Satorie: Přirozená nonšalance
Známka: 1

Jana Švandová a Pavel Satorie: Přirozená nonšalance
Autor: Blesk - Jan Tůma

Vrstevnice prezidenta festivalu Bartošky, jeho spolužačka z brněnské JAMU jezdí na KVIFF léta. A byť letos slavnostní zahájení s manželem vynechali, trachtaci UniCredit Bank si ujít nenechali. Pavel měl opět oblíbený, pro většinu mužů problematický bílý oblek, jejž díky své osobitosti, věku, lněné košili i koloniální styl podporujícímu etno závěsu na krku unese. Jana velkoryse objemným a noblesně splývavým, pod boky sahajícím topem a neméně velkorysým, originálně střiženým spodkem připomněla, že šarm v prvoplánovém efektu netkví. A jednoduchý monolit stačí oživit stříbřitým dotekem kabelky a subtilních lodiček.

Michal a Michaela Horáčkovi: Klasik versus výstřednost
Známka: 2

Michal a Michaela Horáčkovi: Klasik versus výstřednost
Autor: Blesk - Jan Tůma

Skvělý, plejádou hitů proslulý textař, svého času i neméně úspěšný sázkař a podnikatel, je klasik, pro něhož je příznačné černé kvalitní kvádro, luxusní polobotky a bílá, pokud možno vždy rozepjatá košile. Jeho mladá paní jako scénografka a kostýmní výtvarnice naopak tíhne k originálním modelům, jejichž prezentaci v celkovém outfitu většinou něco schází nebo přebývá. Což platí i pro tento styling, v němž atraktivní, zlatavě se blyštící šaty díky doplňkům, zejména pochybně zvoleným botám, nevyzní. Dojmu vytříbenosti nenahrávají ani brýle a také výčes nositelce nesvědčí.

Andrea Verešová: VIP smeč
Známka: 1

Andrea Verešová: VIP smeč
Autor: Blesk - Jan Tůma

Každý světový filmový festival je především show herců, podmanivě charismatických hereček. A slavné modelky jsou na nich jako křoví, jež atraktivní lesk akce ještě umocní. V ČR usídlená slovenská modelka Verešová se v průběhu let na KVIFF dostala na pozici souměřitelnou s tuzemskými kráskami stříbrného plátna. Ona a její modely jsou propírané ve všech společenských rubrikách. Za pozornost stojí i tato na glamour minimalismu postavená róba důmyslně pracující s kontrastem cudně zahalených paží a odhalenou partií trupu plus zad. Ano, je to dobré, do detailu dotažené a od modelky se čeká jistá provokace, nadsázka.