Snímku Všiváci, jež se komplikovaně odehrává ve třech časových rovinách a snaží se obsáhnout traumata z dětství, konflikty dospívání i frustrující současnost, se zhusta (a oprávněně) vyčítá přepjatost, nedostatečná konstrukce děje, momenty bezradnosti nahrazené lacinými efekty. Práce kamery se naopak vyzdvihuje stejně jako hvězdné osazení filmu, který se však i přes elitní herce v hodnocení pohybuje v těžkém průměru.

A ještě hůř než průměr lze klasifikovat styl oblečení na pražské premiéře, kde se dress code zhusta ignoroval a atraktivita, módní podívaná, jež slavnostní uvedení filmu do kin ve světě doprovází, zde krutě chyběla.

Velké gala Všiváky minulo

Některé hvězdy filmu, například mimořádná Iva Janžurová, neméně skvělá Tatiana Vilhelmová se na premiéru nedostavily. Dcera paní Ivy, Sabina Remundová, která přebírá roli matky v jiné časové linii děje, se na pódiu při děkovačce, jíž se v branži říká klanění medvědů, objevila. Stejně jako Andrea Kerstešová, Tereza Voříšková. Nechyběla ani dvojice ústředních protagonistů Jiří Langmajer a Ondřej Vetchý. K medvědům patřil i Jiří Mádl, který spolu s ostatními rovněž před kamerou zaujal - na rozdíl od slavnostního večera, na nějž dorazil ve vyšisovaných džínsách, teniskách a sváteční bílé košili.

Jiří Langmajer ctil jako jeden z mála dress code v ležérně formální podobě obleku bez vázanky. Partnerka Adéla Gondíková s ním malou společenskou kreací ladila. Kolega Vetchý se spokojil se separátním sakem a pod něj opět oblékl košili s nepatřičně krátkým rukávem. Zmíněná Sabina Remundová dostála nenápadné eleganci korespondující s jejím typem, linií figury. Tradičně decentní byla i kráska Kerestešová, i když ta si díky svému vzhledu, tajli, může dovolit víc. Nejvíce zaujal model Terezy Voříškové s efektně odhalenými zády vyšperkovanými velkoplošným, v heně vyvedeným ještěrem na kůži.

Na velkém dni Všiváků rozhodně nechyběla skvadra ignorantů, jež společenskou etiketu akce válcovali v denimu. Režisérem Hřebejkem s chotí počínaje, z TV známou, spolu s partnerem Jordanem rozpačitě kreativní Emmou Smetana, konče. Ostatně záběr na defilé tvůrců, protagonistů filmu v sále je dostatečnou výpovědí o společenské akci, která je kvalitou srovnatelná s rozporuplnou módní prezentací na školní besídce.

Tereza Voříšková, herečka: Civilní a zároveň efektní

Známka: 1

Útlý, vepředu ke krku uzavřený a záda do pasu dráždivě odhalující útlý živůtek a k němu nasazená sukně s naskládanými záhyby v barokní linii krátké krinolíny. Etno stylem inspirovaný abstraktní vzor dávající prostor barevným variacím na poli doplňků. Ty v tomto outfitu ladí, příjemně s modelem splývají, nijak se neprosazují.

Tereza Voříšková
Autor: Herminapress.cz

Dotek ještěra

Těžko říci jakou symboliku velkoplošný, henou vyvedený motiv vlastně má. Každopádně byl tento akcent milým zpestřením ve své podstatě tristní módní show filmové premiéry průměrných Všiváků.

Tereza Voříšková
Autor: Herminapress.cz

Andrea Kerestešová, herečka - Tanec při zdi

Známka: 2

Je prototypem milé, půvabné, křehké a submisivně působící Slovenky. Je prototypem tančícího děvčete z Lúčnice, jenž v módě nedokáže sex-appeal zúročit. Její outfity nevkusem neprovokují, jen lehce nudí. To je příklad i hezkých bílých šatů skombinovaných se sandálky a psaníčkem na téma black & white.

Andrea Kerestešová
Autor: Herminapress.cz

Nikol Moravcová, moderátorka, bloggerka: Trochu křeč

Známka: 2

Ve Všivácích dostala příležitost i moderátorka TV Fashion, módní bloggerka Moravcová, která zřejmě chtěla metaforou outfitu upozornit na roli ve filmu. Černý základ rozevlátě volných letních šatiček ji zřejmě vyprovokoval k doteků červené v podobě řetízku s výkřikem Holka a k spornému, poněkud tvrdému akcentu bílých lodiček.

Nikol Moravcová
Autor: Herminapress.cz

Adéla Gondíková, herečka, moderátorka: Úhledný standard

Známka : 2

Jako herečka se nijak neprosadila, zato se úspěšně zabydlela v TV pořadu Rady ptáka Loskutáka. Její tělo je pružně štíhlé a tvář výrazná - na rozdíl od nijak jedinečného šatníku. Každopádně pouzdru šatů z černé krajky na světlém podkladě, jež navíc oživuje asymetrický díl přednice, nelze nic vytknout. Lodičky ladí a řetízek na krku neměl být.

Adéla Gondíková
Autor: Herminapress.cz

Eva Josefíková, herečka: Cesta alternativy

Známka: 2

Patří k nenápadným, ve svém oboru nadějným kráskám a její styl určuje elegantní ležérnost. Na tu vsadila i na premiéře. Jinak ani jako přítelkyně Jirky Mádla, který byl v džínách, dělat nemohla. Spojení velkorysé košile se sukní vyznívá mile, akcent závěsu ladí a vintage kabelka je k úvaze.

Eva Josefíková
Autor: Herminapress.cz

 

Emma Smetana a Jordan Haj, moderátorka a zpěvačka s muzikantem: Etuda ochotníků 

Známka: 3

Nic proti ohrnutým kalhotám ve stylu velké vody, k nimž Haj s oblibou obouvá střevíce na boso. Ale korálky na kotníku jsou aktem zběsilosti, o plátěné nákupní tašce na premiéru nemluvě. Společensky nestandardní je i kreace Emmy, kde se syntetický top pere se safari košilí a dívky z penzionátu hodný klobouk válčí s lacině efektní kabelkou s nápisem Taxi…

Emma Smetana, Jordan Haj
Autor: Herminapress.cz

Jan Hřebejk s chotí, režisér: Elita od přívozu

Známka: 4

Tvůrce řady populárních filmů je ignorací vůči společenskému oděvu proslulý. Zřejmě to považuje za projev bohémské svobodomyslnosti. Té dostál i v outfitu na slavnostní premiéru, v němž za účasti džínsů skombinoval námořnické triko s beztvarým sakem vzoru pepito. Jeho statně sošná paní rovněž sáhla k denimu a přes hruď křížem zavěsila festovní brašnu.

Jan Hřebejk
Autor: Herminapress.cz

P.S.: Gala Czech made

Premiérové defilé herců a tvůrců filmu, výsek z tzv. klanění medvědů. Etno vyladěný Taclík, jenž podal před kamerou skvělý výkon, ale v parádě selhával. Decentně elegantní Sabina Remundová, v zajímavém modelu skrytá Tereza Voříšková, Mádl v džínách a bílé košilce. Ležérní elegantní Langmajer a v separátním saku Ondřej Vetchý, který si pod něj obléká košili s nepatřičně krátkým rukávem… Výsledný dojem připomíná spíš školní besídku než podívanou světových filmových premiér.

Gala
Autor: Herminapress.cz