Vážená paní Františko,

jeden z mých nejmilejších facebookových přátel se chystá doprovodit krásnou ženu na Českého lva a již dva dny nespí a nejí, protože mu není absolutně jasné, zda na Českých lvech nevynikne anebo nezanikne ve smokingu. Prosím, mohla byste poradit, v čem by bylo "dokonalé" pro atraktivního čtyřicátníka na Lvy přijít? Má doma ještě oblek s tygřím motivem, ale to bych si dokázala tipnout, že by moc vyčníval z řad přítomných hostů. Děkuji předem za odpověď a přeji vám ze srdce samé krásné dny, plné zdraví a klidu.

Alex

Milá Alexandro,

vy se mně jen zdáte, ještě více takových dotazů! Díky za otázku. Je to výzva. Vtipná a dobře formulovaná. Má přesah. A ten by měl mít i gala večer předávání filmových cen Českého lva, který se po dvaceti letech odehraje v jiné režiii, než jakou alternativně udával zakladatel ceny pan Petr Vachler.

Jistě, můžeme konstatovat, že udělování Českého lva není totéž jako udělování hollywoodského Oscara. Nicméně v českých poměrech jde o srovnatelnou záležitost, která si gala, dress code zvaný black tie zaslouží. Ti, co jej ignorují, vlastně popírají význam akce. Její prestiž rádoby elegantními casual či byznys outfity, koženými, na koktejlkami navrstvenými bundičkami, spotrovními péřovými kabáty, jež při příchodu korunují toalety provinční švadleny těžce dehonestují. Totéž platí pro separátní saka a tak mohu pokračovat dál.

Tak to bohužel, Alexandro, na Lvech chodí, a nemyslím si, že odchod Petra Vachlera ihned trhne oponou v jistém buranství věci, jemuž můžeme říkat alternativa. Ani nemám dojem, že pražské Rudolfinum , které střídá pražskou Lucernu etiketu dané akce nastartuje. Nechejme se překvapit.

Chápu, že váš facebookový přítel nespí. Noty jsou etiketou sice udány, leč dvacetiletou režií Lva díky Vachlerovi poněkud popírány. Smoking je na místě, byť zřejmě bude ojedinělý. A váš přítel možná bude mít pocit kreténa, jež situaci neodhadl. Odhadl - v rámci etikety, jež tato akce diktuje, rozhodně. Oblek s tygřím dezénem bych nedoporučovala. Byť se jedná o atraktivního čtyřicátníka, tohle je i v rámci creative black tie dost nebezpečná hra. Jinými slovy, v rámci nahozené nadsázky, tygr na Lvu ne!