Ve středu osmého května byl státní svátek připomínající konec druhé světové války. Bezejmenná veřejnost měla sladké volno a představitelé státu perný den. V čele s novopečeným prezidentem Zemanem. Kromě recepce na ruské ambasádě také na ve Svatováclavské kapli na Hradě otevíral státní klenoty. Což je ojedinělá, úctu k historii i dnešku si žádající událost.

Pan prezident bohužel na této významné akci nebyl ve formě. Jeho společenská, televizními kamerami zaznamenaná událost doprovozená potácivou chůzí ve Svatováclavské kapli se stala i jedním z hlavních témat novinového zpravodajství.

Lidé, jež byli vyzváni ke komentáři indispozice prezidenta v médiích, to lehké neměli. Podstoupili zatěžkávací zkoušku diplomacie. Předsedkyně sněmovny Němcová to vyřešila doporučením, ať si každý udělá úsudek sám. A na sociální síti facebook, která se elegancí projevu zatěžovat nemusí, si kdekdo onen úsudek udělal. Se svou hřivnou sarkasmu přispěl a přispívá k show pěny dne. Máme, co jsme si zasloužili, píši mnozí. Švejka hodné komentáře se množí, slovo vodka, alkáč, popelníček jsou frekventované a naštěstí nikdo nevzpomíná Zemanova rivala v tažení na Hrad Karla Schwarzenberga. Tyhle emoce už opadly.

Hrad celou situaci vysvětlil virózou, horečkami a nutností pobýt tři dny na lůžku, kdy by měl být pan prezident hájený. Každopádně na virózu s vysokými teplotami, při nichž se vrávorá, jsou tři dny na lůžku nejspíš málo. A na FB probíranou možnou opilost a následnou kocovinu zas až dost. Mluvčí Hradu by se rozhodně měla do budoucna pokusit o lepší, méně diskutabilní prohlášení, jimiž bude oficiálně komentovat znepokojivé momenty v oficiálních rolích malého českého Jelcina.

Fotogalerie
5 fotografií