Anorexie bude bujet do té doby, dokud se nezmění ideál krásy propagující na přehlídkových molech, styl určujících magazínech, reklamách, snově štíhlé tělo, jehož se při zdravé racionální stravě bez askeze těžko dosáhne. Dril v posilovnách, přijaté kalorie spalující aerobní aktivita je samozřejmě řešením, ale k té se řada modelek, dívek a žen posedlých hubnutím, příliš neuchyluje. Éterické, stvol třtiny připomínající figury krásek, jež chodí světové přehlídky slavných, trendy diktujících znače, žádnou muskulaturu, vyrýsovanou postavu nemají. Zato často už na prahu zletilosti pobírají v modelingu pohádkové příjmy. Náleží do světa vyvolených, patří k následování hodným vzorům jak takového postavení relativně bezpracně a rychle dosáhnout. Jsou součástí tzv. amerického snu.

Nikdy nekončící příběh

Shodou okolností v době, kdy se na scéně objevila kauza přiznané anorexie modelky Elišky Bučkové, u nás proběhl jeden z castingů mezinárodní soutěže Elite Model Look pořádané špičkovou světovou agenturou Elite Model Management, jež za dobu své existence dodala světu plejádu slavných topmodelek např. Heidi Klum, Gisele Bündchen, Lindu Evagelistu, Cindy Crawford včetně několika Češek, k nimž patří u nás téměř neznámá Denisa Dvořáková, která soutěž v roce 2006 jako patnáctiletá školačka vyhrála.

Záhy poté se Denisa objevila na titulních stránkách prestižních módních časopisů, byla hvězdou fashion show značek Versace, Chanel, Fendi, Dior, Galliano, Valentino… Tihle a další jiní chtěli téměř sto osmdesát centimetrů vysokou Dvořákovou, jež obléká evropskou mini velikost třicet čtyři, na molu. Samozřejmě i ona čelila podezření z anorexie, kterou jako ostatní tvrdě odmítala a odmítá. Argumenty jsou mimochodem stále stejné – nízká váha se připisuje u favoritek Elite Model Look adolescentnímu věku, později genům, záviděníhodnému rychlému metabolismu… Je to elegantnější a přijatelnější verze než říkat: Strádám, omezuji se. A ještě hůře: Hladovím, polykám laxativa anebo si po najezení vyvolám zvracení…

Peníze, sláva a občas smrt

Možná z nynějších dubnových castingů Elite Model Look vzejde další hvězda formátu Dvořákové, či Lindy Vojtové. Adeptky na první ligu modelingu, jež se do nich přihlásily, jsou stále extrémně subtilní. V požadavcích na jejich vzhled od doby vítězství Denisy Dvořákové (ten den mimochodem na anorexii zemřela uruguayská modelka Eliana Ramos) móda nic nezměnila. Stačí shlédnout zahraniční přehlídky, prolistovat světové magazíny plné anorektických přízraků.

Z propagování anorexie těžko vinit ředitele české a slovenské Elite Model Look Sašu Jány. Ten se jako profesionál řídí nastavenými pravidly kosmopolitní hry. Stejně jako ambasadorka soutěže Táňa Kuchařová, která v souvislosti s kauzou Bučkové po příletu na casting přiznala, že i ona se musí omezovat, tvrdě cvičit, pokud chce v branži působit. Ale bude děvčatům vysvětlovat, že hladovět je nesmysl… Při pohledu na jejich těla však musí kdekoho napadnout, že ony už dávno nejspíš hladoví. Alespoň stravu na minimum omezují. A necvičí.

P.S.

Bývalá ambasadorka Elite Model Look pro Českou a Slovenskou republiku, Simona Krainová, která je nyní ředitelkou modelingové soutěže Czechoslovak Topmodel tvrdí, že u ní budou mít v castinzích šanci i dívky se štíhlou  ženskou figurou. Chce spolu s Czechoslovak Models světovému modelingu nabídnout různé typy krásek a rozhodně nehodlá podporovat u adeptek mindráky, poruchy v příjmu potravy. Její prohlášení je sice milé, tak trochu populistické, ale přiznejme si, kolik takových modelek má šanci v zahraničí uspět. Žádná, vážení. Prezentace módních domů a elitních, trend určujících značek se odehrává na kostrách s minimem masa připomínajících ramínka na šaty.

Františka Čížková

Fotogalerie
6 fotografií