Účesy s ofinou se masivně nosí už od první republiky. Zkrátka patří ke klasice, která se čas od času znovu stane žhavým trendem. Jako například v osmdesátých letech nebo v roce 1997. A od jara je hitem i dnes. Především ta rovná, tupě střižená, o níž se tvrdí, že změkčuje obličej. Kamufluje příliš vypouklé či vysoké čelo, odpoutává pozornost od ostré brady, nositelku omladí. Nicméně, je to vždycky tak?

Krainové, Daře a Svobodové to nevyšlo

O tom, zda ofině odolat, nebo si ji také střihnout, rozhoduje tvar obličeje, daný typ člověka. Každopádně musí ladit s celkovým stylem účesu, který je mnohem podstatnější než kvalita vlasů, jež se dá různými přípravky vylepšit. Kombinace husté, rovně zastřižené ofiny s dlouhými rozpuštěnými vlasy, kterou si tuzemské (zejména blonďaté) celebrity tak oblíbily, bohužel každé nositelce nesluší.

Příkladem je i krásná modelka Simona Krainová, která v letech dva tisíce tři až čtyři takový účes nosila a poté se vrátila k celoživotně osvědčené verzi podél tváře splývající (někdy sčesané) hřívy s pěšinkou uprostřed. Ve stejné době jako Krainová si nechala ustřihnout ofinu i zpěvačka Dara Rolins a také ona záhy pochopila, že na takovou parádu není správný typ.

Mnohem hůř ale dopadla prezidentka nadace Kapka Vendula Svobodová, jíž by teoreticky měla rovně střižená ofina k obočí slušet – zjemnit tvrdé linie tváře, změkčit mohutnější bradu a sanici. Bohužel nic takového se nestalo a nový účes spíš ostře řezané rysy Vendulina obličeje zvýraznil, na kýžené něžnosti nepřidal.

Fotogalerie
13 fotografií

Chantal to vychytala

Naopak herečce Chantal Poullain změna účesu v podobě rozpuštěných vlasů s výraznou ofinou razantně prospěla. Zjemnila ji, prozářila, omladila, přestože má Chantal podobně tvrdé rysy jako Vendula. A nový look Francouzky šokuje o to víc, že všichni měli dlouhá léta dojem, že přiznané čelo a vlasy stažené do ohonu, jsou pro tuto madam ideální formou účesu.

A ofina sluší i křehké brunetě, tanečnici Libušce Vojtkové. Výborně by s ní rovněž vypadala i její muzikálová kolegyně zpěvačka Monika Absolonová. Naopak krásky typu hlasatelky Lucie Borhyové by měly na probíraný trend zapomenout.