Agenturní snímky mapující společenskou konverzaci v Buckinghamském paláci, přímo provokují Kate (29) s Michelle (47) porovnat. Položit si otázku, v čem jsou si blízké a v čem odlišné, i když jejich společenský status je rozdílný. Každopádně i tak mají společných momentů víc, než se možná zdá. Přesto každá představuje jiný svět a osmnáctiletý věkový rozdíl, jenž mezi nimi panuje, nemá na tento fakt v podstatě žádný vliv.

Chytré holky z ulice

Kate ani Michelle se nenarodily do aristokratických kolébek ani do rodin solventní buržoazie. Michelle pochází z chudé dělnické rodiny, rodina Kate k majetku přišla podnikáním v zásilkové službě a cateringu tzv. od píky. Ale přesto, možná proto, jim zdravé sebevědomí nechybí, komplexy z urozené high society netrpí. Michelle je vzhledem ke Kate energičtější, víc se společensky angažuje, ale to může vévodkyně z Cambridge dohonit. Ale zřejmě, už z podstaty anglického naturelu nebude tak přímočará a hlučná jako typická Američanka Michelle.

Michelle a nyní i Kate novináři a leckteří módní kritici označují za ikony módy. I když přiznejme si, že ani jedna jí není. Na to jim chybí kreativnost, originalita, svébytný názor na odívání. Stejně tak Michelle Obama není druhou Jacqueline Kennedy, byť jí leckdy servilní tisk na tuto roli pasoval. Jacqueline byla symbolem haute couture; chtěla, jako tehdy celá Amerika, dohnat kulturní úroveň Evropy – v hudbě, módě, prostě ve všem, v čem měl starý kontinent navrch. Což Michelle vskutku nezajímá, k v tomto směru je svá a nad věcí.

Ani Kate nikdy nebude druhou lady Di. Má totiž zcela jinou duši, zkrátka psychiku, což neznamená, že ji poddaní Alžběty II. nebudou milovat. Srovnávané dámy totiž shodně přitahují davy v tom, že míchají luxusní značky s konfekčními modely za pár kaček, které jsou dostupné všem. Michelle na této strategii už postavila image v době, kdy Obama kandidoval na prezidenta USA. „Jako první dáma budu stejná jako teď, kdy nakupuju toaleťák v obchoďáku Target,“ tvrdila. A Kate si na zásnuby i nyní na schůzku s Obamovými oblékla šaty, které si může kdejaká Britka pořídit.

Kate s přehledem vede

Když v talkshow Jaye Lena svého času Michelle prozradila, že to, co má na sobě, koupila v online obchodě J.Crew (v USA je v každém shopping centru), byly věci bleskově vyprodané. To samé se děje v případě Kate: modré zásnubní šaty i béžový model, jenž zvolila na setkání s manželi Obamovými, ihned zmizely ze štendrů i skladů obchodních domů. Mimochodem - oněch béžových šatiček se prodalo dvacet kusů během minuty poté, co se v nich Kate objevila před zraky veřejnosti…

Michelle i Kate zkrátka davy zbožňují. Z módního hlediska zvítězila v prvním kole při setkání v Buckinghamském paláci Kate s elegantní konfekcí od zn. Reiss za 175 liber. Saténový, sošným bolerkem doplněný, model Michelle z dílny Barbary Tfank mimochodem přišel na 1400 liber. Každopádně křehká Kate vypadala vedle živelné a robustní Michelle Obama elegantněji (i když by leckdo namítnul, že i nudněji). Otázkou je, kdy i Kate zapomene na manifestačně levné kreace jako Michelle Obama, i když nuda zřejmě zůstane.

Fotogalerie
5 fotografií