Dotaz čtenářky zní: „Františko, zajímal by mě Váš názor na styling Lucie Borhyové. Pro mnoho lidí, zejména mužů je to jistě krásná a přitažlivá žena, nicméně její make-up i oblečení často stojí na hraně slušného vkusu, není - li už dokonce v zóně kolotočářské. Každému, co jeho jest, nicméně v exkluzivním čase při vysílání zpráv? Zdravím, Renata.

Obecně platí, že...

Vzhled, charakter oblečení, styl projevu, podléhá u hlasatelů TV zpráv, nebo chcete-li jejich moderátorů, pevným zásadám, jichž se striktně drží všechny televizní stanice na světě. V hlavním, večer uvádějícím zpravodajství, usedají muži za stůl v obleku s vázankou a ženy mají v drtivé většině kostýmek.

Blůza, top či koktejlové šaty jsou v tzv. prime time těžkou výjimkou. Ruce velí nepsaný zákon zahalit. Tady zkrátka jde o seriózní image! Úpravný zevnějšek bez známky extravagance. Formální byznys styl je navýsost žádoucí. Šperky musí být nenápadné stejně jako kravaty. Ženská svůdnost víceméně dostává prostor pouze v oblasti dekoltu, i když ani on nesmí být příliš hluboký a vyzývavý. Jenže dmoucí se vnady slečny Borhyové díky živočišné podstatě své nositelky zřejmě vyzývavě působí. Odvádí pozornost, byť uvězněné v decentním výstřihu. Otázka tedy zní: Mohou bujná ňadra Lucie Borhyové za dojem, který u čtenářky (a jistě i dalších diváků) vzbuzuje? Troufám si tvrdit, že ne.

Velká prsa v rámci možností ukazuje i její kolegyně Michaela Ochotská a přesto oproti Borhyové působí způsobně. Trochu sterilní Barbie, chce se říct...

V čem tedy tkví problém?

Za probíranou, v žánru zpravodajství relativně kontroverzní image může především jinakost typu Lucie Borhyové, která zjevem symbolizuje výstavní plnokrevnou klisnu. Sexy samici. A liší se tím od kolegyň splňujících (alespoň exteriérem) představu hezké, kultivované, příjemně rezervované lady, v níž jsou solidnost s elegancí a předpokládanou vzdělaností mnohem vyšší kartou než smyslná ženskost. Ta náleží showbyznysu, ale k seriózním informacím nepatří. Někdejší šéf TV Nova, Vladimír Železný, ale tuhle teorii popřel, když ze svého sekretariátu vytáhl usměvavou, mile užvaněnou, příkladně vyvinutou a jistě velmi ambiciózní blondýnku Lucii Borhyovou a posadil ji se sympatickým mulatem Reyem Korantengem před kameru za zpravodajský pult.

Na světě byl atraktivní, standardu se vymykající pár. Těžko říci, zda tehdy dvacetiletá Borhyová svou sexy živočišností opravdu tak omámila intelektuální mozek Železného, jak zlí jazykové na pavlači v Měšťanské besedě, kde kdysi Nova sídlila, tvrdili. Každopádně tento tah bývalému mediálnímu magnátu vyšel. Na odlišnost Lucie a Raye veřejnost se zájmem reagovala.

Fotogalerie
2 fotografie

Potvrzuje výjimka pravidlo?

Mile půvabná tvář, standardní figura (alespoň ta část, která je k vidění), standardně kultivovaný projev, bezchybná výslovnost – tak nějak by se dal charakterizovat idol moderátorky. Faktem je, že Borhyová má k němu fyzicky i technicky daleko. Lucie se zkrátka vymyká. Výrazné lícní kosti, velké od sebe posazené oči, široká ústa, jež v počátečních letech hlásila sebevětší katastrofu v zářivém úsměvu.

Sošná ramena a široký hrudník dělající vnady mocnější než jsou... Kostýmkové kabátky se na tělu nebezpečně pnou a prsa často přetékají z dekoltu. Výraznější líčení, které u jiné moderátorky projde, je u Lucie na hraně. Stačí víc zdůrazněný pohled, ostřejší odstín rtěnky, výraznější náušnice a je takzvaně vymalováno. Taková je Lucie Borhyová, z níž je velmi komplikované udělat střízlivou lady, jež sex-appel (pokud jej vlastní) odhazuje přede dveřmi studia.

Borhyová navíc neumí po dvanácti letech před kamerou mluvit, což dojmu cirkusačky u čtenářky Renaty také podvědomě nahrává. Nejen lektorka rétoriky a předchůdkyně Borhyové, Eva Jurinová říká, že Lucie vyslovuje bídně a nechápe, proč je taková léta na Nově hájená.

Shodněme se tedy na tom, že Borhyová představuje pravidlo stvrzující výjimku. Živočišnost jejího typu, jenž válcuje distingovanost lady, jistě řada diváků vítá. Nedokonalý přednes moderátorky nevnímá nebo jej s mávnutím ruky promíjí. Tím naopak může být Lucie leckterému diváku bližší. O přídavné hodnotě její erotičnosti nemluvě. Lucie je svým způsobem zrcadlem Novy, děvenkou, kterou zdědila po Železném. Horší by bylo, kdyby působila na veřejnoprávní ČT. I když i tam se časem možná nějaký klon Borhyové objeví. V tomto směru si velké iluze nedělám.

MÁTE I VY DOTAZ NA FRANTIŠKU? ZAUJAL VÁS NĚKDO VÝBĚREM LÍČENÍ NEBO OBLEČENÍ? PIŠTE SVÉ POSTŘEHY A NÁMĚTY NA TIP@BLESK.CZ