O rodilé Pařížance, Else Zylberstein zahraniční noviny a společenské magazíny píší jako o velvyslankyni francouzského šarmu na naší planetě. Je častým hostem slavných filmových festivalů a její toalety, smysl pro styling, jsou hodnoceny jako velmi zdařilé. Slovem elegance kritici módy na adresu herečky Zylberstein (u nás zejména známá z Bratrstva kamenů, tv série Malé rodinné vraždy) rozhodně nešetří. Ale vejdou se do pojmu elegance (přes veškeré charisma, vrozenou noblesu nositelky) nahé, pod průsvitnými šaty vystavené půlky pozadí?

Panika stárnoucí divy?

Za velmi elegantní a velmi osobitý lze označit i zastřeně zelenavý model, kterým herečka hodlala oslnit v Maroku, na Filmovém festivalu v Marakéši. Záplava něžného transparentního šifonu, pápěří romantických volánů, působivý akvarelový potisk ve stylu army maskáčů. Výšivka ze skleněných kamínků. Příhodné sandály a psaníčko ve zlatavém metalu a správně zvolené decentní šperky...

Při čelním pohledu je tento malý večerní outfit bezchybný, i když si troufám tvrdit, že rudá či šedomodrá by typu Elsy Zylberstein slušely více než pudrový odstín kiwi, přestože je podle teorie barevné typologie k narezlým vlasům naprosto v pořádku.

Bohužel záběr šatů zezadu dává éterické něze smrtelnou ránu a kreativní variantu lesní víly posílá do pekel. Průsvitná záda, dávající všem přítomným pánům na vědomí, že Elsa nemá podprsenku, by pro erotický náboj zcela stačila. Nepodšitá sukně, která ubezpečuje i o absenci kalhotek a ukazuje nahý zadek, už zavání nevkusem. Nepatřičnou snahou strhnout na sebe pozornost.

Fotogalerie
2 fotografie

Nejde o prudérnost, ale...

Všichni víme, že světové filmové festivaly nejsou jen svátkem kinematografie, ale i velkou módní show. Přehlídkou toalet, účesům, vnad. Zkrátka všeho, co k oslnivým světlům ramp náleží. Hluboké dekolty bez podprsenky, široké výstřihy, z nichž nahá ňadra při trošce nepozornosti vyklouznou. Vysoké rozparky sukní, jež náhodou odhalí to, co mělo být skryto...

Na takové pikantnosti jsem si dávno zvykli. Takové pikantnosti filmové festivaly a jiné atraktivní podniky showbyznysu vítaně koření. Jenže, a to je podstatné, musí vždycky nechat prostor fantazii. Oné (byť plánované a rafinovaně promyšlené) náhodě. Zinscenovat ji tak, aby vypadala přirozeně, je velké umění.

Čtyřicátnice Elsa Zylberstein na festivalu v Marakéši se takovou strategií nezatěžovala. Nahatý zadek ukázala tzv. natvrdo. Svět tak připravila o vzrušení z nečekaného odhalení. Tato akce by se dala očekávat od nějaké bezejmenné, po pozornosti toužící zoufalky. Nikoli od uznávané, akademickým Césarem ověnčené francouzské herečky.

Těžko říci, proč to vážená Zylberstein udělala. Za takové odhalení se světovým topmodelkám na přehlídkách tvrdě připlácí. Prohrála snad Elsa sázku, která ji donutila v takovém modelu vyrazit? Nebo ji postihla krize středního věku, mindráky čtyřicátnice? Zatoužila být sexy ikonou? Nebo snad získala dojem, že pravá lady ustojí cokoli? Bez ohledu na pohnutky, Elsa Zylberstein svou pověst velvyslankyně francouzské šarmantní elegance v Marakéši těžce prokaučovala.