První nastudování světového hitu Jesus Christ Superstar se konalo v devadesátých letech na pražském Výstavišti v divadle Spirála a v podstatě nastartovalo boom muzikálů v Čechách. Na kontě mělo neuvěřitelných 1288 repríz a pomohlo hvězdné, účinkováním v divadle stvrzené, popularitě Báry Basikové, Kamila Střihavky, Bohouše Josefa.

Teprve po inscenaci Webberova Ježíše v přebásnění Michala Prostějovského přišly další divácky atraktivní muzikály. Teprve po Basikové, Střihavkovi, Bohouši Josefovi se objevily další populární zpěváci jako například Hůlka, Machálková, Kolář, Absolonová.

V současném nastudování Ježíše, kterého se ujal Američan Gabriel Barre, Střihavka v roli Ježíše naštěstí nechybí. A Máří Magdalénu opět hraje a zpívá Bára Basiková alternovaná Dashou. Ale původního Jidáše Dana Bártu v současnosti nahradil Václav Noid Bárta. Králem Herodesem už není Bohouš Josef, ale Jiří Korn či Ondřej Brzobohatý…

Žádná paráda

Na kritiky současné adaptace rockové opery Jesus Christ Superstar si musíme počkat. Internetové ohlasy na generálku příliš oslavné nejsou. Ale nutno říci, že většinou pochází od pamětníků, kteří Karlín srovnávají s původní Pyramidou.

Sentiment jistě hraje velkou roli a první dojem z díla je vždycky zásadní. Doufejme tedy, že současné karlínské provedení Jesus Christ Superstar nebude působit tak smutně a nenápaditě jako modely populárních osobností, které na premiéru přišly. Včetně protagonistů, jež se na následné party převlékli do civilu.

Fotogalerie
8 fotografií